Logo Realitatea.md

Se încearcă încurajarea cooperării între jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului

25 Septembrie 2020, 15:45 // Societate

O întrunire online în formă de dialog axată pe reflectarea procesului de reglementare transnistreană, co-organizată de Misiunea OSCE în Moldova și ONG-ul local Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), s-a desfășurat pe 24 septembrie. Scopul evenimentului a fost încurajarea cooperării între jurnaliștii de pe ambele maluri ale râului Nistru și contribuirea la pluralismul mass-media și la promovarea jurnalismului de calitate.

În cadrul evenimentului, CJI a prezentat rezultatele monitorizării mass-media, realizate la  solicitarea Misiunii OSCE, în care se face o evaluare a modului în care mass-media de pe ambele maluri reflectă procesul de reglementare.

„În rezultatul monitorizării s-a dovedit că procesul de reglementare transnistreană, și subiectele conexe ale acestuia, nu constituie o prioritate pentru marea majoritate a mass-media. În mass-media nu se face o analiză a procesului, ci mai degrabă se recurge la publicarea unor știri ocazionale cu citate din comunicatele de presă oficiale”, a concluzionat Nadine Gogu, directorul CJI.

„În multe cazuri, relatărilor din mass-media cu privire la subiectele sensibile le lipsea echilibrul și erau părtinitoare față de una dintre părți”.

Gogu a recomandat mass-media să reflecte despre procesul de reglementare într-o manieră exactă, incluzivă și sistematică.

Antti Karttunen, șeful adjunct al Misiunii, a menționat în mesajul său introductiv că „jurnaliștii pot contribui la avansarea negocierilor oferind oamenilor de pe ambele maluri acces la informații concrete și exacte cu privire la procesul de reglementare transnistreană”.

Pe parcursul întrunirii în formă de dialog, jurnaliștii de pe ambele maluri au aflat de la colegii lor din Cipru despre bunele practici în promovarea pluralismului mass-media și a colaborării.

În 2017, cu susținerea Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media, uniunile profesionale ale jurnaliștilor ciprioți din Ciprul Grecesc și Ciprul Turcesc au semnat un Memorandum de cooperare, prin care s-au pus bazele activității în rețea, schimbului de informații și activităților comune între aceste Uniuni. Acestea au inclus programe de schimb în domeniul profesional și crearea unui glosar cu privire la utilizarea în limbajul jurnaliștilor a unor termeni obișnuiți, dar totodată sensibili. Glosarul servește în calitate de instrument de referință voluntar al jurnaliștilor în activitatea de zi cu zi a acestora.

Prezentările au determinat o discuție cu privire la modul în care reprezentanții mass-media de pe ambele maluri pot coopera și stabili legături profesionale mai strânse. Printre inițiativele exprimate de participanți s-a numărat și elaborarea unui conținut media comun cu privire la viața oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Jurnaliștii pot relata despre lucrurile în comun ale oamenilor de pe ambele maluri, cum ar fi: proiecte de afaceri comune, tradiții culturale, medici curajoși care luptă împotriva pandemiei”, a declarat Luisa Doroșenko, o jurnalistă de pe malul stâng.

Întrunirea în formă de dialog face parte din proiectul Misiunii privind promovarea eticii mass-media pe ambele maluri ale râului Nistru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile