Logo Realitatea.md

Se propune ca angajatorul să poată concedia salariatul aflat în concediul medical

16 Octombrie 2019, 14:48 // Economie

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a suspus consultărilor publice un proiect de lege ce presupune aplicarea uniformă a prevederilor legale privind concedierea salariatului care se află în concediu medical. 

Foto simbol: București

Modificarea constă în acordarea posibilității angajatorului de a emite ordinul de concediere în perioada aflării salariatului în concediu medical, iar ordinul dat va produce efecte juridice după revenirea din concediu, fără a diminua salariatului drepturile și garanțiile sociale prevăzute de lege.

„Unii angajatori emit ordin de concediere în perioada aflării salariatului în concediu medical, lipsându-l astfel de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Pe de altă parte, unii salariați fac abuz de drept, iar în caz de concediere, aceștia beneficiază nejustificat de concediu medical.

Proiectul de lege nu urmărește nici într-un caz încălcarea drepturilor și garanțiilor sociale stabilite de lege, dar va micșora considerabil adresările salariaților care urmează a fi concediați după certificate medicale și va micșora numărul de adresări în instanța de judecată privind restabilirea la locul de muncă, argumentând încălcarea procedurii de concediere”, argumentează Ministerul.

Pentru asta, însă, va fi nevoie de completarea art. 86 din Codul Muncii cu: „în cazul în care la data stabilită în ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de concediere, salariatul se află în concediu medical, ziua eliberării va fi considerată prima zi de muncă după revenirea din concediu”.

Totodată, și completarea art. 63 și 64 din Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public: „în cazul în care la data stabilită în actul administrativ de eliberare din funcția publică, raporturile de serviciu cu funcționarul public sunt suspendate în legătură cu boala sau trauma, ziua eliberării va fi considerată prima zi de muncă după reîncadrarea în funcția publică” și „în cazul în care la data stabilită în actul administrativ de destituire din funcția publică, raporturile de serviciu cu funcționarul public sunt suspendate în legătură cu boala sau trauma, ziua destituirii va fi considerată prima zi de muncă după reîncadrarea în funcția publică”.

Reiterăm că acum au loc consultări publice la care are acces orice cetățean. Sugestiile privind definitivarea proiectului de lege pot fi trimise până pe 24 octombrie 2019 (aici).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile