Logo Realitatea.md

Se protestează în toată România față de defrișările ilegale

03 Noiembrie 2019, 20:49 // În lume

Românii au ieșit să protesteze la București. Oamenii vor să fie luate măsuri imediate care să scadă numărul defrișărilor ilegale, iar pădurarii să nu-și mai pună viața în pericol la locul de muncă.

Digi24 transmite că este vorba despre circa 4.000 de oameni care sunt în stradă la București pentru a apăra pădurile. S-a ținut și momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși în ultimii ani la datorie.

Proteste asemănătoare au loc și în alte județe de peste Prut.

Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, peste 400 de persoane s-au adunat, duminică, pe Bulevardul Eroilor având pancarte cu mesaje precum „Urgență climatică”, „Blestemăm securea ce taie pădurea”, „Toți pentru păduri”, „Nu avem o planetă B”, „Salvați pădurea”, potrivit Mediafax.

Participanții au aprins lumânări și au ținut un moment de reculegere în memoria pădurarilor uciși la datorie și au asistat la un flash mob, un dans al unor tineri pe o melodie despre arderea pădurilor. De asemenea, protestatarii au scandat „Nu vrem defrișare, planeta noastră moare”.

Unul dintre organizatorii marșului, Răzvan Alin Botezatu, a declarat că scopul protestului este de a cere autorităților să perfecționeze programul de urmărire a materialului lemnos și a aplicației Inspectorul Pădurii.

„Trebuie să luăm atitudine și să protestam față de defrișările abuzive, cerem protecția pădurarilor. Am ieșit în stradă fiindcă cel puțin până la ora actuală nu am văzut un rezultat concret al autorităților și trebuie să luăm atitudine, noi, societatea civilă", a spus acesta.

Participanții la eveniment au pornit într-un marș pe traseul Bulevardul Eroilor -Piața Avram Iancu -Prefectura Cluj și înapoi pe Bulevardul Eroilor.

Brașov și Iași

Și la Brașov aproape 500 de persoane au ieșit în stradă și au cerut oprirea defrișărilor.

„Fără păduri, n-avem viitor” au scandat aproximativ 200 de persoane la marșul împotriva tăierilor ilegale, organizat la Iași. Oamenii s-au adunat în Piața Unirii și au plecat către Palatul Culturii.

„Ne-am alăturat manifestațiilor din întreaga țară și din afara țării pentru a protesta față de tăierile ilegale de păduri, pentru a cere respectarea normelor și schimbarea legislației, astfel încât pădurile să fie protejate. Ar trebui sa fie o legislație care să încurajeze o cotă mai mică de tăiere a pădurilor și regenerarea acestora imediat după ce sunt tăiate", a spus Alexandru Bondar, unul dintre organizatori.

Cei prezenți la protest au afișat bannere pe care  scria „România pierde trei hectare de pădure în fiecare an”, „Stop defrișărilor” sau „Pădurea înseamnă viață".

Printre participanți s-a numărat și Costel Alexe, ministrul propus la Mediu.

„Este de datoria fiecăruia dintre noi să tragem un semnal de alarmă. Eu, ca român care ţin la păduri şi la mediul înconjurător, sunt în stradă alături de cei de la AsociaţiaIaşi. Cu ocazia asta, salut iniţiativa societăţii civile şi a organizaţiilor neguvernamentale şi din Bucureşti şi din ţară, care au ieşit în stradă pentru a da un semnal de alarmă împotriva tăierilor ilegale din România, care din nefericire pentru noi sunt din ce în ce mai mari, un grad alarmant de tăieri ilegale", a explicat Costel Alexe.

Potrivit acestuia, imediat după ce va fi învestit guvernul Orban va solicita un audit la Romsilva și va încerca să implementeze un plan național de combatere a tăierilor ilegale.

„Mi se pare firesc să avem GPS pe maşinile care transportă lemn din pădure până la depozit. Sunt 100% de acord şi voi finanţa acele hărţi prin satelit, astfel încât să avem o idee clară la cât se taie. Celelalte măsuri le vom lua în urma discuţiilor la Garda forestieră, Romsilva sau instituţiile din subordinea Ministerului de interne", a mai spus Alexe.

Bistrița

La Bistrița, aproximativ 200 de oameni au participat la protest, alături de Alin și Tibi Ușeriu de la asociația Tășuleasa Social, care derulează multe proiecte de împădurire. Protestatarii au mers în marș din fața Palatului Administrativ din oraș pe principalele străzi, cerând autorităților să oprească defrișările ilegale.

„Eu cred că însăși meseria de silvicultor, și îmi pare foarte rău că s-a ajuns la moarte de om, meseria de silvicultor înseamnă cultură silvică. Un silvicultor nu cred că face karate în timpul școlii, nu face exerciții cu armament ușor și greu și nu cred că este cel în măsură să păzească pădurea. El trebuie să o gestioneze. Mie mi se pare că sunt niște instituții, foarte multe, și nu cred că este vreun un partid de vină… Eu cred că ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani este transpartinic și de fiecare dată pădurea a plătit cel mai mult în această poveste. Eu cred că trebuie să aflăm ce instituții trebuie să își facă treaba”, a declarat Alin Ușeriu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile