Logo Realitatea.md

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene vine la Chișinău

10 Septembrie 2019, 13:22 // Actualitate

Ca urmare a întrevederii pe care a avut-o cu ministrul de Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, la 13 iunie 2019 la Paris, Amélie De Montchalin, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, va efectua o vizită la Chișinău la 12 și 13 septembrie 2019.

„Această vizită intervine într-un moment important al relațiilor dintre Moldova și Franța și dintre Moldova și Uniunea Europeană. La 20 iunie curent, Consiliul Europei a salutat trecerea pacifică a puterii la Chișinău și a exprimat dorința ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova în realizarea reformelor sale”, scrie într-un comunicat emis presei.

Secretarul de Stat va fi primit de președintele Republicii Moldova și de prim-ministră. Va avea o întrevedere cu unul dintre vicepreședinții Parlamentului și va purta consultări aprofundate cu ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Doamna Secretar de Stat se va întâlni de asemenea cu democratul Dumitru Diacov și cu câțiva reprezentanții societății civile.

La 13 septembrie, la ora 11:30, De Montchalin va ține o conferință de presă comună cu Nicu Popescu. În aceeași zi, la ora 12:00, la Facultatea de Drept a Universității de Stat (str. Mihail Kogălniceanu, 67, sala 216), ambii vor avea o întâlnire cu peste 220 studenți francofoni ai principalelor universități din Chișinău, la care vor discuta despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și relațiile moldo-franceze. 

În timpul vizitei sale, De Montchalin va sublinia susținerea deplină a Franței pentru reangajamentele Uniunii Europene în Moldova, țara care joacă un rol-cheie în ceea ce privește stabilitatea regională în vecinătatea estică a Uniunii Europene.

Ea va încuraja autoritățile în eforturile sale de implementare a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, și anume în lupta cu corupția, instaurarea unui Stat de drept și independența Justiției.

Secretarul de Stat va exprima dorința autorităților franceze de a da un nou impuls relațiilor dintre Franța și Republica Moldova, atât prin relansarea dialogului politic dintre cele două țări, cât și printr-o nouă creștere a cooperării bilaterale, și anume în favoarea dezvoltării economice a Moldovei, a Statului de Drept și a schimburilor universitare.

De Montchalin va sublinia importanța menținerii locului limbii franceze în învățământul public din Republica Moldova, țară membru a Organizației Internaționale a Francofoniei și va menționa dificultățile întâmpinate de unele întreprinderi franceze în activitatea lor în Moldova.

În cele din urmă, Secretarul de Stat va reaminti prioritățile Președinției franceze a Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei și, în particular, va încuraja Republica Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul,  prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile