Logo Realitatea.md

Securitatea energetică, domeniul IT și crearea locurilor de muncă, prioritățile PNUD în Republica Moldova

21 Martie 2018, 09:37 // Economie

Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), anunță ca va susține Republica Moldova și în continuare. Astfel, priorițile de colaborare privind implementarea proiectelor au fost discutat în cadrul unei intrevederi dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, Coordonatoarea Rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă a PNUD în țara noastră, Dafina Gercheva, și reprezentantul Adjunct al PNUD, Stefan Liller.

Asigurarea securității energetice, dezvoltarea turismului și domeniul IT, precum și crearea locurilor de muncă sunt prioritățile de colaborare în vederea implementării proiectelor în derulare, desfășurate cu suportul PNUD Moldova. Programul de țară al PNUD, pentru anii 2018-2022, include trei domenii prioritare: creșterea economică incluzivă, guvernarea efectivă și durabilitatea la schimbarea climei, mediului și necesității energetice.

Oficialii au apreciat rezultatele implementării cu succes a proiectelor finalizate recent, în special „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană, și „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local (LED)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, cu sprijinul PNUD Moldova. În acest sens, părțile au menționat că beneficiarii proiectului „Energie și Biomasă 2” au fost  autoritățile publice locale, antreprenorii, managerii instituțiilor publice, personalul și elevii școlilor și grădinițelor etc. De asemenea, părțile au remarcat că, prin intermediul proiectului LED, au fost stimulate inovațiile în rândul întreprinderilor mici și mijlocii și astfel a fost susținută inițierea și dezvoltarea unor afaceri. În rezultatul implementării acestor proiecte, au fost create noi locurile de muncă la nivel local.

Totodată, oficialii au discutat despre proiectele aflate în derulare, în special „ESCO Moldova - Transformarea pieței pentru eficiența energetică urbană, prin introducerea companiilor de servicii energetice”. Dafina Gercheva a menționat că proiectul va facilita dezvoltarea modelului de afaceri ESCO în Moldova, va contribui la crearea mecanismului de acordare a suportului financiar pentru ESCO și va sensibiliza opinia publică despre eficiența energetică.

Reprezentanța permanentă a PNUD Moldova a menționat că va susține dezvoltarea turismului în țara noastră, așa cum constituie un obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile