Logo Realitatea.md

Ședința CSM, anulată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi, sesizarea lui Năstase privind inițierea procedurii disciplinare în privința ex-președintelui Curții Constituționale

30 Aprilie 2020, 09:59 // Actualitate

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care urma să se desfășoare astăzi a fost anulată din cauza lipsei cvorumului, după ce mai mulți membri ai CSM nu s-au prezentat.

Deși ședința CSM s-a desfășurat în regim online, s-au prezentat doar șapte membri, deși potrivit președintelui interimar al Consiliului, Luiza Gafton, au fost anunțați toți membrii.

De la ședința CSM au lipsit Elena Belei, care a informat-o pe președinta CSM, ieri seara târziu, că nu se va putea prezenta la ședință din cauza unei probleme personale. Valentina Coptileț și Carolina Ciugureanu-Mihailuță a anunțat astăzi dimineață Secretariatul CSM că nu va putea să participe la ședință din cauza unor probleme tehnice.

Totodată, și Ion Crețu a înștiințat-o astăzi pe președinta interimară a CSM că nu va lua parte la ședință din cauza că este bolnav și internat în spital.

Referitor la neprezența procurorului general, Alexandru Stoianoglov, și a ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, președinta interimară a Consiliului a declarat că nu care nici o informație de ce lipsesc de la ședință, deși au fost înștiințați.

Precizăm că, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi era și sesizarea depusă de către liderul Platformei DA, Andrei Năstase, prin care a solicitat CSM-ului inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, după discuția telefonică pe care a avut-o cu șeful statului, Igor Dodon, și i-a spus cum au votat membrii Înaltei Curți, în timpul examinării sesizării privind asumarea responsabilității Guvernului asupa unui pachet de legi, față de Parlament.

Acest lucru este calificat ca dezvăluirea secretului votului, fapt pentru care, Țurcan a și fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale.

Sesizarea depusă de către Andrei Năstase urma să fie raportată de către Carolina Ciugureanu-Mihailuță, care nu s-a prezentat la ședință.

Ședința CSM a fost contramandată pentru marți, 5 mai. De asemenea, cei șapte membri prezenți astăzi la ședința Consiliului și-au exprimat disponibilitatea ca în viitor, toate ședințele să fie desfășurate doar marți, ora 9:00, așa cum se practica anterior, pentru ca toți membrii să-și poată organiza timpul și agenda, ca să nu se mai admită absențe de la ședințe. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile