Logo Realitatea.md

Ședința CSS, dedicată în totalitate domeniului aviatic! Statul vrea audit la Avia-Invest și anularea privatizării Air Moldova (VIDEO)

12 Septembrie 2019, 12:19 // Actualitate

Ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi a fost una „de urgență” și a fost dedicată în totalitate domeniului aviatic din țara noastră. Astfel, potrivit președintelui Igor Dodon, la ședință s-a discutat despre cum poate fi anulat acordul de privatizare a companiei Air Moldova și cel de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, precum și cum ar putea fi dezvoltat Aeroportul Internațional Mărculești, din nordul țării.

„Statul va întreprinde toate acțiunile legale pentru întoarcerea companiei Air Moldova în proprietatea statului. Sunt premise și sunt deja și argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare Air Moldova. În timpul apropiat, statul va iniția o cauză în acest sens”, a declarat Igor Dodon, precizând că la ședința CSS a fost prezentă atât noua conducere a companiei Air Moldova, cât și Agenția Proprietăți Publice, responsabilă de gestionarea acelui acord de privatizare Air Moldova.

Totodată, CSS a solicitat o informație detaliată privind activitatea Air Moldova, care, dacă va fi necesar, va fi discutată suplimentar la o altă ședință a Consiliului.

Cel de-al doilea subiect discutat a fost Aeroportul Internațional Chișinău și acordul de concesiune al acestuia cu compania Avia-Invest. Astfel, președintele Dodon a reiterat faptul că recent statul a inițiat rezilierea acordului semnat între Guvern și Avia-Invest privind concesionarea Aeroportului, pe motiv că „la momentul inițierii concursului au fost încălcări ale legislației”. „Acest lucru a fost constatat și de Guvern, și de Comisia parlamentară, care în timpul apropiat trebuie să vină cu un raport detaliat și pe Air Moldova și pe Aeroport”, a mai spus șeful statului.

Tot la capitolul concesionării AIC, potrivit lui Dodon, în prezent se muncește pentru a face un „audit al investițiilor”. „Conform contractului, Avia-Invest urma să vină cu investiții la Aeroport. Sunt dubii că aceste investiții nu au fost făcute. Statul trebuia să facă un audit, dar în ultimii ani nimeni nu a avut niciun interes în acest sens”, a mai comentat președintele.

Cât ține de examinarea situației la Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești”, potrivit lui Igor Dodon, acesta este un activ important al statului, care dispune și de infrastructura necesară, iar acum câțiva ani s-a decis crearea unei Zone Economice Libere pe teritoriul acestuia.

„Am solicitat toată informația, iar la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate vom lua o decizie cum vom utiliza acel activ”.

În orice caz, potrivit șefului statului, „ar fi bine să mai deschidem unul sau două aeroporturi internaționale în Moldova”, câte unul la Nord și la Sud. „Dacă vom mai deschide încă unul sau două aeroporturi internaționale, se va dezvolta infrastructura regională, iar în baza unor condiții de competitivitate, prețurile vor fi mai joase decât ceea ce se întâmplă la Aeroportul Internațional Chișinău, care deține de fapt monopolul”, a mai argumentat Igor Dodon.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile