Logo Realitatea.md

Ședința CUC: Chișinăul insistă pe libera circulație în zona de securitate

21 Februarie 2020, 16:09 // Politica

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 20 februarie discuțiile s-au axat pe marginea a două subiecte principiale. Potrivit Chișinăului, în primul rând, s-a încercat, dar fără succes, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa formulată încă în iulie 2019 de către delegația Federației Ruse care vizează analiza stării de lucruri în Zona de Securitate ca urmare a prezenței posturilor ilegale de „grăniceri”. Cu toate că delegația Republicii Moldova, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie susțin această propunere considerând-o de compromis, exponenții Tiraspolului o resping cu vehemență.

În circumstanțele create, marcate de lipsa unui consens pe problematica dată, copreședintele Comisiei din partea Republicii Moldova a chemat partenerii de dialog să adopte o poziție obiectivă, potrivită cu realitatea și orientată spre depășirea blocajului în activitatea organului de conducere a operațiunii de pacificare. În acest sens, reprezentanților Misiunii OSCE le-a fost solicitat să facă uz de practicile internaționale care ar putea contribui la ieșirea din impas.

În cadrul schimbului de păreri, copreședintele din partea Federației Ruse a menționat că va veni cu o formulă revizuită a propunerii sale, fără a-i modifica esența, dar care ar putea fi agreată de toate componentele Comisiei.

Cel de-al doilea subiect al dezbaterilor ține de adresarea delegației Republicii Moldova înaintată la ședința precedentă în legătură cu un demers al locuitorilor din satele Coșnița, Pârâta, Doroțcaia și Pohrebea privind modul de funcționare a posturilor Forțelor Mixte de Pacificare amplasate pe ambele maluri ale Nistrului lângă localitatea Vadul-lui-Vodă. Reamintim că delegația noastră a înaintat spre examinare câteva propuneri de efectuare a unor modificări în organizarea acestor posturi care ar eficientiza libera circulație a populației.

Membrii Comisiei au convenit să continue discuțiile la acest subiect în cadrul întrunirii între copreședinți, reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei planificate la data de 24 februarie curent.

La ședință a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 12 – 18 februarie curent. În contextul în care au fost atestate cazuri când cetățenii refuză să prezinte spre control actele și mijloacele de transport la traversarea posturilor Forțelor Mixte de Pacificare, s-a discutat despre oportunitatea informării cetățenilor referitor la atribuțiile și drepturile militarilor Forțelor Mixte de Pacificare din Zona de Securitate.

Totodată, pentru excluderea riscului unor situații excepționale legate de utilizarea armamentului în Zona de Securitate, membrii Comisiei au emis un apel către populație pentru a preda benevol organelor competente armele și munițiile deținute ilegal.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)