Logo Realitatea.md

Ședință de judecată în cazul „Manole”, la Buiucani: A fost audiat fostul președinte al CEC Iurie Ciocan (VIDEO)

02 Octombrie 2018, 20:13 // Societate

La sfârșitul lunii septembrie 2018, a început cercetarea judecătorească în legătură cu decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a organiza un referendum cu referire la modificarea Constituției.

Pe data de 2 octombrie 2018, s-a desfășurat cea de-a doua ședință la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), în cadrul căreia a fost audiat fostul președinte al CEC Iurie Ciocan.

„A continuat examinarea cauzei prin audierea martorului Iurie Ciocan, care în anul 2016 (n.r. data pronunțării deciziei Curții de Apel Chișinău) era președinte al CEC și care ulterior, după casare, s-a adresat cu un denunț față de Consiliul Superior al Magistraturii și Procuratura Generală. Dumnealui s-a inspirat din hotărârea Curții Supreme de Justiție pentru a vedea legalitatea acțiunilor mele”, a explicat Domnica Manole, precizând că a cerut recuzarea judecătorului în gestiuna căruia se află cauza.

În același timp, Iurie Ciocan a evitat să răspundă la întrebările presei prezente pe holul judecătoriei. „Acuzarea a explicat detaliat învinuirea adusă doamnei Domnica Manole în comiterea infracțiunii prevăzută de art. 307 (n.r. Cod Penal)”, a punctat procurorul Eugen Rurac.

În același timp, avocata Domnicăi Manole a declarat că acuzarea nu a dat răspunsuri complete la întrebările adresate, adăugând că instanța se va convinge pe parcurs că nu există probe decât hotărârea emisă de CSJ, care nu poate fi o probă.

Completul CSJ și-a spus cuvântul! Domnica Manole a pierdut în fața Consiliului Superior al Magistraturii (DOC)

Articolul 307 din Codul Penal prevede că pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii se pedepseşte cu amendă în sumă de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În lege se mai menționează că aceeași acțiune - legată de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave; exclusă sau soldată cu urmări grave - se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Amintim că Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal, după ce în aprilie 2016 a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. La începutul lunii iulie 2017, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat.

CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, decretul fiind publicat la sfarșit de iulie. Ex-magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o decizie ilegală cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Aceasta pledează în continuare nevinovată.

CITEȘTE ȘI:

Tentativa Domnicăi Manole de a reveni în sistemul judecătoresc a eșuat! CSM nu și-a anulat hotărârea

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile