Logo Realitatea.md

Ședința Parlamentului, ÎNCHISĂ din lipsă de cvorum! Nemulțumiți de activitatea legislativului, PLDM, PCRM și PSRM au părăsit sala (VIDEO)

02 Decembrie 2016, 12:32 // Politica

Ședința de astăzi a Parlamentului s-a încheiat doar cu aprobarea ordinii de zi, dar fără niciun proiect de lege examinat sau votat, după ce mai mulți deputați din opoziția parlamentară s-au arătat nemulțumiți de felul în care activează actualul legislativ. Deputații liberal-democrați și-au manifestat nemulțumirea față de completarea ordinii de zi cu mai multe subiecte importante fără a fi discutate în cadrul Biroului Permanent, în timp ce comuniștii și socialiștii și-au arătat nemulțumirea față de faptul că majoritatea parlamentară nu a susținut invitarea prim-ministrului Pavel Filip la audierile pe subiectul produselor alterate în grădinițe.

„Fracțiunea PLDM solicită amânarea proiectelor care au fost incluse astăzi în ordinea de zi. Nouă ni s-a creat impresia că noi continuăm să ne jucăm de-a Parlamentul. Din septembrie și până acum poate câteodată sau chiar niciodată în lună noi nu am avut ședințe de plen. Respectiv și astăzi, când noi am fost informați că nu avem ședințe, mai apoi că vor fi, Biroul Permanent nu a fost convocat, iar proiectele care au fost introduse în ordinea de zi sunt foarte importante și nu vrem să le fugărim, dar vrem să intrăm în esența acestor proiecte. Solicităm ca astăzi să fie puse în discuție în Parlament doar cele șase proiecte care au fost votate data trecută în ordinea de zi de bază, iar cele care au fost propuse astăzi să fie amânate pentru o altă dată. În caz contrar, noi în semn de protest vom părăsi ședința în plen”, a declarat președintele fracțiunii liberal-democrate, deputatul Tudor Deliu.

La rândul său, președintele comunist Vladimir Voronin a cerut renumărarea voturilor, menționând că mai mulți deputați ai majorității parlamentare, printre care Marian Lupu și Dumitru Diacov, sunt înregistrați ca fiind prezenți în sală, dar lipsesc. „Ceilalți care tot nu sunt prezenți, am aflat, iarăși din surse demne de încredere că ei participă la Occident la așa-numita procedură care se numește „Black Friday””. Tragedia care a avut loc referitor la alimentarea copiilor cu produse alterate a zguduit toată societatea. N-a rămas niciun om indiferent. Eu nu înțeleg ușurința cu care noi votăm... data trecută am votat să vină prim-ministrul, astăzi nici n-am revotat și am votat să vină nu știu cine, care nici nu are nicio atribuție față de ceea ce s-a întâmplat. De aceea, noi din start părăsim ședința aceasta și cerem o ședință specială numai pe tema aceasta, fără alte teme și întrebări, cu primele persoane din țară, să discutăm aceste probleme. După aceea vom lucra normal. Nu vă supărați, noi nu plecăm la „Black Friday”, noi avem alte ocupații, dar părăsim ședința Parlamentului”, a declarat Voronin.

La fel, socialistul Vlad Bătrâncea a menționat că „subiectul este prea important, prea sensibil ca să-l dezbatem cu domnul Brega, care nici nu este pregătit pentru așa discuții”. „Considerăm că ține nu numai de ramura alimentării copiilor, dar și de alte ramuri și direcții și de aceea și am vrut să-l audiem astăzi pe domnul prim-ministru. Cu părere de rău vedem că cineva a luat altă decizie, iarăși este o mimare a audierilor și nu este o audiere serioasă, iar pe ascuns apar alte proiecte de legi care sunt introduse în afara hotărârii Biroului Permanent, în afara discuțiilor în comisii, în grupuri parlamentare. Nu este normală această organizare a Parlamentului și, în semn de protest, fracțiunea socialiștilor părărsește sala de ședințe”, a mai spus Bătrâncea.

Astfel, din cei 81 de deputați prezenți în sală, după părăsirea ședinței de către deputații PLDM, PCRM și PSRM, din lipsă de cvorum, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat încheierea ședinței.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile