Logo Realitatea.md

Șefa AGEPI, Lilia Bolocan, reacționează la apelul AN ”Copyright” către Guvern pentru a o demite (VIDEO)

25 Iunie 2019, 18:25 // Societate

Directoarea AGEPI, Lilia Bolocan, a venit cu o reacție la acuzațiile aduse astăzi de reprezentanții Asociației ”Copyright”, care i-au cerut, repetat, demisia. Bolocan i-a acuzat că încearcă să folosească noua guvernare în propriile scopuri și cred că o dată cu plecarea ei din funcție va dispărea și ultima piedică din calea intereselor lor.

Totodată, într-un comunicat de presă plasat pe site-ul instituției, AGEPI dezminte acuzațiile aduse de ”Copyright”. În același comunicat se menționează că AGEPI își realizează activitatea conform legislației, iar angajații Agenției au o abordare echidistantă și profesionistă în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Asta în condițiile în care reprezentanții ”Copyright” au cerut franc demisia directoarei AGEPI, Lilia Bolocan.

În cadrul conferinței de presă, pe care o puteți urmări mai jos, șefa AGEPI a mai spus că sumele colectate de către administratorii organizațiilor cu gestiune colectivă, de la reprezenntanții mediului de afaceri ar fi de ordinul milioanelor. Lilia Bolocan a făcut trimitere la niște rapoarte de control ale AGEPI care ar arăta că aceste organizații cu gestiune colectivă își opresc cea mai mare parte din sumele colectate pentru autori.

”În anul 2016 Copyright a reținut 57% din banii colectați pentru autori, în 2017 au reținut 4 milioane și în 2018 la fel aproape 4 milioane pentru activități de gestionare. Alte 4 milioane au fost transferate către casele de discuri și editurile muzicale, și oricât de mult insistăm să vedem traseul banului colectat din buzunarul utilizatorului (reprezentanții mediului de afaceri) spre buzunarul autorului, ne ciocnim de refuzul Copyright de a oferi toată informația solicitată legal”.

Directorul AGEPI a mai declarat că anterior, a venit cu modificări la legislație care au vizat asigurarea transparenței în activitatea organizațiilor cu gestiune colectivă și reducerea sumei de 3% din venitul acumulat din importuri de dispozitive până la 1%, precum și obligarea OGC-urilor să își rețină cel mult 20% din suma colectată, restul să fie oferită autorilor.

Reacția dnei Lilia Bolocan Director AGEPI, la acuzațiile titularilor drepturilor de autor și conexe: "...au început să...

Publicată de Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright» pe Marţi, 25 iunie 2019

Amintim că Asociația ”COPYRIGHT” a venit în cadrul unei conferințe de presă cu un apel deja către nouă guvernare pentru a o demite pe directoarea generală a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Lilia Bolocan. Asociația ar fi fost atacată și persecutată de multiple ori, mai ales după ce ”Copyright” a acționat în instanța de judecată una din companiile mari de telecomunicații din Republica Moldova, care refuza să exercite obligația legală de a achita remunerația pentru operele și creațiile titularilor de drepturi, Bolocan a cerut expres Asociației să renunțe la cererea de chemare în judecată, în caz contrar amenințând că va retrage dreptul de acumulare a remunerației și va abroga decizia de avizare a asociației în calitate de organizație de gestiune colectivă.

CITEȘTE ȘI:

Angajat al AGEPI povesteşte în faţa camerei despre "teroarea" din cadrul Agenţiei, presiuni, rude puse în funcţii şi servilism (VIDEO)

(UPDATE) Asociația Națională „COPYRIGHT” va solicita demisia directoarei AGEPI, Lilia Bolocan. Reacția agenției!

(VIDEO) Apel către noua guvernare! „COPYRIGHT” solicită repetat demisia directoarei AGEPI, Lilia Bolocan

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile