Logo Realitatea.md

Șefa Executivului nu se lasă de INJ: Vom veni cu o inițiativă legislativă

23 Octombrie 2019, 15:24 // Societate

Șefa Executivului a anunțat că, în scurt timp, se va veni cu o inițiativă legislativă pentru a schimba modul de funcționare a Institutului Național al Justiției (INJ). Nu a oferit informații detaliate despre ce are în vedere, dar a spus că acum au loc discuții la nivel de Ministerul Justiției și urmează să fie supusă consultărilor publice.

„Lucrurile nu s-au schimbat. La INJ, lucrează în continuare personaje din sistemul judecătoresc cu mari probleme de integritate. Cum o astfel de instituție poate să învețe judecători onești? De acest fapt se face vinovat managementul, inclusiv”, a mai declarat Maia Sandu.

Anterior, prim-ministra a solicitat demisia in corpore a conducerii INJ. Atunci, directoarea INJ, Diana Scobioală, i-a amintit că Institutul nu se află în subordinea Guvernului și că nu are dreptul să vină cu o astfel de solicitare.

INJ a fost inaugurat pe 9 noiembrie 2007. Realizează formarea iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror, formarea continuă a judecătorilor în funcție şi a procurorilor în funcţie, a grefierilor, a asistenţilor judiciari, a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti, a consultanţilor procurorului, a consilierilor de probaţiune, a avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat, precum şi  formarea inițială și continuă a altor persoane care activează în sectorul justiţiei, în cazurile prevăzute de legislaţie.

Nu o singură dată a fost declarat de partenerii externi un proiect de succes.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Replică la acuzație! Răspuns de la directoarea INJ pentru prim-ministră: „simplu, pe înțelesul tuturor”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile