Logo Realitatea.md

Șeful Delegației UE la Chișinău: Federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă la moment

24 Ianuarie 2020, 07:45 // Politica

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, declară că federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă în acest moment. Oficialul european spune că acest subiect nici nu se discută pe platformele de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. Mai susține că există o formă generală aprobată de toate țările Europei de soluționare a conflictului transnistrean, dar aceasta nu presupune federalizarea.

Foto: Adevărul

„În acest moment procesul nu a ajuns la nivelul de a vorbi despre modalitatea soluționării. Știm care va fi forma generală, este clară, este aprobată de către toate țările OSCE, Europei și asta este exact în linia pe care o susține și UE: suveranitate, integritate teritoriale în frontierele recunoscute internațional, statut special pentru regiunea transnistreană. Federalizarea nu este posibilă. Nici pe masă, nici ascuns undeva, nu este posibil acest lucru în acest moment”, a declarat oficialul UE, potrivit IPN.

Peter Michalko susține că Uniunea Europeană a arătat de multe ori că este de partea cetățenilor și Republicii Moldova ca unui stat prieten, vecin, partener, asociat cu UE.

„Poziția noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean întotdeauna a fost principială și a fost bazată pe suveranitate și integritate teritorială. Desigur că Republica Moldova trebuie să fie un stat care va avea toate posibilitățile, care va decide referitor la cooperarea cu partenerii externi, cum se va dezvolta și, în această privință, să fie suveran. Acesta este și sensul poziției noastre”, a afirmat ambasadorul.

Totodată, oficialul european susține că pentru plățile ulterioare pe care UE intenționează să le facă Republicii Moldova există condiții pe care Chișinăul trebuie să le îndeplinească. Îndeplinirea condițiilor va face posibil ca finanțarea UE să continue, susține Peter Michalko.

„Dintre cele mai importante sunt condiții legate de lupta anticorupție și reforma justiției. Dacă vorbim despre asistența macrofinanciară, acolo sunt condiții tehnice foarte concrete, dar ele țin și de domeniul reformei justiției, și de domeniul cadrului regulator, și de domeniul energiei și ele trebuie îndeplinite. Plus, este condiția că trebuie să existe un program cu Fondul Monetar Internațional și trebuie să continue evaluarea pozitivă a precondițiilor politice”, a notat șeful Delegației UE.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”