Logo Realitatea.md

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: Cu voinţa politică adecvată, vom susţine reformele adecvate

11 Aprilie 2015, 19:48 // Societate

Republica Moldova nu duce lipsă de asistență din partea Uniunii Europene în sectorul justiției, însă de lipsa unei voințe politice de a implementa reformele. Cel puţin asta susţine şeful Delegaţiei Uniunii Europene în ţara noastră, Pirkka Tapiola, care menţionează că, "cu voința politică adecvată, vom susține reformele adecvate". Potrivit şefului Delegaţiei UE, reforma justiţiei nu se va încheia în 2016, chiar dacă va fi pusă bifa, ci atunci când cetățenii Republicii Moldova vor considera că țara lor are un sistem judecătoresc funcțional și independent.

"Există o combinație între lipsa voinței politice și un cadru juridic deficitar. Această combinație nu permite instituțiilor anticorupție din Republica Moldova să arate rezultate reale. Până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, Parlamentul va aproba o serie de amendamente care vor consolida capacitatea operațională a Comisiei Naționale de Integritate. Cred că acest lucru va fi deja un pas important. (...) Și urmează întrebarea ce ține de voința politică. Iar aceasta înseamnă implementare, implementare și încă o dată implementare. Iar legea implementării este de a juca conform regulilor, și nu cu aceste reguli", a menţionat şeful Delegaţiei UE în Moldova, în cadrul emisiunii "Justiţie echitabilă pentru fiecare" de la Radio Moldova.

Potrivit lui Tapiola, în acest moment există un şir de priorități reale pentru UE cum ar fi reforma Procuraturii, lupta cu corupția, care se desfășoară foarte lent, precum şi sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor, care a fost realizat deja, în realitate, nu este implementat foarte bine. "Într-un fel, dorim să vedem o legătură mai strânsă între activitățile, într-o mare măsură reușite, lansate de Ministerul Justiției, și implementarea  acestora, adoptarea acestor măsuri în Parlament și, ulterior, punerea în aplicare a acestor legi. Iar acest lucru necesită voință politică. De multe ori, e nevoie de legislație secundară și de alte etape importante - și cred că aici multe lucruri lasă de dorit", a mai spus şeful Delegaţiei UE.

Diplomatul european a mai menţionat că recomandarea principală este finalizarea neîntârziată a reformei Procuraturii, iar adoptarea acesteia în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția ar fi un pas important în acest sens. La fel, UE recomandă Guvernului să implementeze pe deplin pachetul de legi privind prevenirea corupției și să publice rapoarte scurte trimestriale pe acest subiect pe site-ul Ministerului Justiției, ceea ce va oferi mai multă transparență. Alte recomandări ar fi consolidarea capacităţii operaționale a Comisiei Naționale de Integritate și optimizarea hărţii instanțelor judecătorești şi reforma Curții Constituționale, conform Strategiei de reformă a sectorului justiției.

"Trebuie să menționez că implementarea reformei nu se va termina în 2016, chiar dacă putem bifa realizarea din punct de vedere tehnic a unei sau a altei acțiuni. Deci aș putea spune că reforma va fi considerată finalizată atunci când cetățenii Republicii Moldova vor considera că țara lor are un sistem judecătoresc funcțional și independent, atunci când Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională de Integritate vor funcționa într-un mod similar cu instituțiile din statele membre ale Uniunii Europene, iar procuratura va deveni o instituție depolitizată și complet independentă. Până atunci, există foarte multe lucruri care trebuie realizate", a conchis Pirkka Tapiola.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile