Logo Realitatea.md

Șeful statului, obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară, în caz contrar poate fi demis

06 August 2020, 12:18 // Politica

Președintele țării este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor, deși poate desemna un candidat după propriul plac, dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută, în caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. O decizie în acest sens a fost pronnțată astăzi de către Curtea Constituțională.

Marja discreționară a președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată.În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată președintele țării este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru.

Dacă totuși nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată președintele este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea.

Drept efect, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată,.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de către deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, prin care a solicitat interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova.

Precizăm că, Igor Dodon, a declarat de mai multe ori că, în cazul în care coaliția PSRM-PDM nu va mai fi funcțională, nu va mai accepta o majoritate parlamentară compusă din PAS-Platforma DA- Partidul Șor și Grupul Pro-Moldova și nici nu va semna decretul de numire a premierului, înaintat de aceste formațiuni politice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile