Logo Realitatea.md

Șeful suspendat al PA, Viorel Morari, reținut pentru ilegalitățile comise în privința proprietarilor „Vento” și urmează a fi pus sub învinuire

19 Ianuarie 2021, 16:11 // Actualitate

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut azi în urma audierii în calitate de bănuit pe patru capete de acuzare „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Asta după ce Morari s-a prezentat la Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoștință cele incriminate.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în continuare, acesta urmează a fi pus sub învinuire, cu decizia asupra măsurii preventive aplicabile.

„Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării „VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”, se arată în comunicatul PG.

Printre cei care au instrumentat și gestionat acest dosar figurează și actualul șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, care a fost deja pus oficial sub învinuire pentru „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

Pe lângă cei doi, încă doi figuranți au fost citați la Procuratură pentru audieri. Este vorba despre un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție și un ofițer de investigație, care în ajun de data pentru care fusese citați, s-au îmbolnăvit subit. Fostul procuror, care fusese citat pentru data de 18 ianuarie, a informat în aceiași zi PCCOCS-ul despre contaminarea sa cu COVID-19, iar ofițerul de investigație, care urma să se prezinte la Procuratură pe 13 ianuarie, s-a internat, de sine stătător, la 12 ianuarie în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră, mai menționează Procuratura Generală.

„Urmărirea penală este în plină desfășurare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă”, conchide comunicatul citat.

Amintim că, acum două săptămâni, Viorel Morari a susținut o conferință de presă în care menționa că, în timp ce se documenta pentru următoarele ședințe, a găsit pe pagina Ministerului Justiției al Ucrainei acte care ar confirma că soția procurorului general Alexandr Stoianoglo ar fi fost beneficiara a două companii acționare ale unei bănci comerciale din Republica Moldova, unde era acționar și Veaceslav Platon.

Atunci, Alexandr Stoianoglo, în calitate de drept la replică, a respins categoric acuzațiile aduse atât lui, cât și membrilor familiei sale, precizând că „sunt absolut clare și firești tentativele persoanelor certate la cuțit cu legea de a minți și manipula cinic cu date pentru a crea neîncredere în cei care-i anchetează și să-și facă jocurile”.

La fel, potrivit PG, „această intervenție a inculpatului Morari vine după informarea despre citarea sa pentru săptămâna viitoare la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire pe mai multe capete de acuzare pentru infracțiuni din perioada exercitării funcției de Șef al Procuraturii Anticorupție”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile