Logo Realitatea.md

Șeful Vămii, la întrevederea cu șeful EUBAM: Suntem pregătiți să efectuăm controlul comun în orice punct vamal

05 Aprilie 2019, 20:00 // Societate

Extinderea controlului comun și dezvoltarea capacităților antifraudă ale Vămii au constituit principalele subiecte de discuții ale întrevederii de ieri a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal al Republicii Moldova va continua să promoveze conceptul de control comun atât la frontiera cu Ucraina, cât și la cea cu România. "Serviciul Vamal este pregătit să efectueze controlul comun în orice punct vamal. Suntem gata să ne pliem pe toate condițiile, dacă acestea sunt în beneficiul călătorilor și al operatorilor economici. Mai ales că, în unele situații, nici nu e vorba de investiții, ci doar de bună organizare și cooperare. Mizăm, în continuare, pe susținerea EUBAM și sper să reușim să extindem controlul comun în cât mai multe posturi vamale.", a menționat Directorul Serviciului Vamal.

În acest context, șeful Vămii a reamintit despre propunerea Serviciului Vamal de a începe extinderea controlului mixt cu postul vamal "Tudora", care dispune de infrastructura necesară pentru găzduirea tuturor serviciilor partenere.

În replică, Șeful EUBAM a declarat că: "Controlul comun s-a dovedit a fi un mecanism eficient la facilitarea comerțului și călătoriilor legitime, precum și pentru consolidarea securității frontierelor în regiune. Acest fapt a fost demonstrat de curând de lansarea cu succes a controlului comun în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Misiunea EUBAM este dispusă în continuare să sprijine avansarea acestui concept."

Amintim că, conform Acordului interguvernamental încheiat între Republica Moldova și Ucraina, în data de 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi extins în toate punctele de trecere a frontierei comune. Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte vamale, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre "Criva-Mamalîga", "Larga-Kelmențî", "Briceni-Rossoșanî","Giurgiulești-Reni", "Cuciurgan-Pervomaisc" și "Palanca-Maiaki-Udobnoe".

Un alt subiect de pe agendă l-au constituit operațiunile antifraudă, organizate sub egida EUBAM. Astfel, Șeful Misiunii a reiterat importanța consolidării eforturilor tuturor agențiilor de control în vedere contracarării fenomenelor ilicite. La rândul său, Vitalie Vrabie i-a mulțumit șefului EUBAM pentru susținerea acordată pe acest palier și a declarat că autoritatea vamală din Moldova salută și susține orice demersuri menite să contribuie la asigurarea securității economice în regiune și la combaterea fraudelor vamale. 

Totodată, șeful Vămii a adus mulțumiri și pentru asistența acordată de Misiunea EUBAM în dezvoltarea Laboratorului Serviciului Vamal și extinderea metodelor de încercări. În acest sens, este examinată oportunitatea efectuării unor schimburi de experiență cu specialiști ai laboratoarelor vamale din alte state.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei