Logo Realitatea.md

(VIDEO) Alarmant! Reprezentanți ai ziarelor: „Fără de presă, o țară sălbăticește. Evacuarea chioșcurilor Moldpresa este o acțiune anticultură”

28 Februarie 2020, 11:56 // Societate

Reprezentanți ai ziarelor au ieșit azi într-o conferință de presă pentru a trage un semnal de alarmă, în legătură cu scandalul în jurul evacuării chioșcurilor „Moldpresa”. Sunt îngrijorați că nu vor avea unde să-și publice creațiile și că presa scrisă în asemenea circumstanțe va fi pe cale de dispariție, mai ales că, odată cu decizia municipalității, deja o serie de publicații și-a oprit tirajul. În context, s-au declarat hotărâți să întocmească apeluri față de Guvernul Republicii Moldova, dar și față de structuri europene.

„De când a fost luată decizia de a fi evecuate chioșcurile, 30 în care se vindeau publicații au fost eliminate și nu au mai fost întoarse, deși se vorbește despre un concept de restructurare a acestora. Presa scrisă va fi înmormântată. Nu vom avea unde să realizăm creațiile noastră. Nu o singură dată am făcut apeluri. Am organizat proteste...”, a început Elena Ciaicovscaia, de la „Antena”.

Același gând l-a continuat Vasilii Profir de la „Logos Press”: „Angajații Moldpresa își încep de regulă programul de activitate de la ora 06:30. Am urmărit cum oamenii vin la stații dimineața, trec pe lângă chioșc și își cumpără un ziar. Anterior, pe aeroport, erau două chioșcuri de unde puteai să-ți cumperi publicații, acum nu mai sunt. De ce nu avem un asemenea chioșc în Casa Presei?”.

Stan Lipcanu de la „Săptămâna” a enumerat mai multe țări europene în care presa este tratată altfel decât în Republica Moldova. „Spre exemplu, în Finlanda, statul subvenționează o parte din presă, așa cum este subvenționată agricultură. Adică o consideră un domeniu de importanță națională. În cazul în care omul nu citește, creierul are de suferit, iar autoritățile trebuie să aibă grijă de sănătatea mintală a cetățeanului. Da, chioșcurile trebuie estetizate, dar să nu „să aruncăm apa împreună cu copilul”, a opinat acesta.

O reacție dură a venit și din partea cunoscutului scriitor Nicolae Dabija.

„În ce constă puternicia unui popor? În faptul că este informat. Țara nu este mai puternică, dacă are mai multe tancuri; dar este puternică, dacă are mai multe publicații. Nu este mai puternică, dacă are mai mulți soldați; dar este mai puternică, dacă are mai mulți cititori. Demnitarii noștri cred invers - că avem prea mulți oameni deștepți și au inițiat o acțiune anticultură. Asistăm la o campanie împotriva presei.

Au fost închise trei sferturi din librăriile care funcționau până în anii 90. Nu mai vorbesc despre Primăriile care nu mai abonează la publicații bibliotecile din sate și școlile, motivând că nu sunt bani. Chioșcurile sunt lichidate pe un cap, tot că nu aduc venit, că nu sunt estetice. Nu aș fi protestat poate, dacă în schimb nu ar fi fost deschise locații unde se vând cafea sau berării. În loc de hrană spirituală, ne dau cafea proastă sau alcool. Fără de presă, țara sălbăticește”, a declarat Nicolae Dabija, „Literatura și Arta”.

La finalul conferinței, au căzut de acord că este necesară o întrunire în cadrul căreia să întocmească apelurile care vor fi trimise în adresa Primăriei Chișinău, Guvernului și a unor structuri europene ce urmează să fie stabilite.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile