Logo Realitatea.md

Semne de întrebare! Abraham, retras de Sandu dintr-o Comisie. Nagacevschi insistă pe el. Cine este și ce legătură are cu Dodon?

15 Ianuarie 2021, 17:26 // Politica

Adresarea președintei Maia Sandu referitor la înlocuirea membrilor Comisiei de concurs pentru selectarea judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova urmează să fie pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei propriu-zise, care se va convoca săptămâna viitoare. Și anume „pentru a decide, dacă, în mod excepțional, poate fi acceptat încă un membru, judecătoarea Viorica Puica, desemnată de către președinte. Despre aceasta anunță ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi. Reacția acestuia vine după ce șefa statului l-a retras pe Pavel Abraham, membrul desemnat anterior de către Igor Dodon, și l-a înlocuit cu judecătoria Judecătoriei Chișinău Viorica Puică.

Foto: sputnik

Despre faptul că Maia Sandu l-a retras pe Pavel Abraham din Comisia a anunțat joia trecută fosta ministră a Justiției, actuala consilieră prezidențială în domeniul Justiției, Olesea Stamate.

Fadei Nagacevschi însă să arătat împotrivă: „Vă rog să lăsați la o parte interesele și să ne consolidăm pentru a asigura un concurs onest, transparent și să-i selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, or, asta este în interesul Republicii Moldova”.

Astfel, potrivit oficialului care face referire la regulamentul aprobat de Guvern,  președintele Comisiei va fi el. Alți membri: Dinu Plîngău și Vasile Bolea, doi deputați desemnat de Biroul permanent al Parlametului; Pavel Abraham, desemnat de Igor Dodon; Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității; agentul guvernamental Oleg Rotari; judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan; Mircea Roșioru (persoana desemnată de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo); judecătoarea CSJ Tamara Chișcă-Doneva; Luiza Gafton și Mariana Timotin de la CSM; Angela Motuzoc, președinta CSP; Gheorghe Leucă, secretarul de stat al MAEIE; Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților; doctor habilitat în drept al USM, Violeta Cojocaru; ex-judecătorul CEDO Stanislav Pavlovschi; Iulian Groza - membru delegat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și Nicolai Cheleș - membru desemnat de către Alianța Franceză din RM.

Totuși, Olesea Stamate a revenit la subiect și i-a adresat pe pagina sa de Facebook cinci întrebări, printre care: „Cine este acest Pavel Abraham?”.

În context, Ministerul Justiției a publicat pe site-ul oficial CV-ul lui Pavel Abraham, care reflectă informația privind activitatea profesională, experiența și reputația acestuia. 

Amintim că 13 candidați au depus dosarele pentru a participa la concurs: Vitalie Gamurari; Alexandru Prisac; Roman Zadoinov; Ion Cojocari; Marin Gurnin; Lilian Moraru; Lilian Apostol; Vladislav Gribincea; Vladimir Grosu; Victor Burac; Gheorghe Mîtu; Eșanu Nicolae și Diana Scobioală. Ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova se va convoca săptămâna viitoare, pe data de 21 ianuarie, la ora 15:00.

Lista candidaților la postul de judecători la CEDO. Nume cunoscute!

Citeste tot despre: CEDO, Pavel Abraham
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile