Logo Realitatea.md

Sentința în cazul „Braguța”, pe pauză: Instanța a reluat cercetarea judecătorească

17 Octombrie 2018, 16:45 // Societate

După o serie de amânări, sentința în cazul „Braguța” a fost pusă pe pauză, aceasta după ce astăzi, 17 octombrie, Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a hotărât reluarea cercetării judecătorești.

Potrivit unuia dintre avocații familiei victimei, Vadim Vieru, instanța a anunțat despre reluarea cercetării judecătorești pe prima cauză penală legată de decesul lui Andrei Braguța, după ce a fost în deliberare. 

Judecătorii urmează să analizeze câteva probe, aceasta chiar dacă ultimul inculpat și-a spus cuvântul, beneficiind de dreptul la apărare în cadrul procesului. O nouă ședință de judecată a fost fixată pentru sfârșitul acestei săptămâni.

Realitatea.md amintește că Andrei Braguța a fost reținut, în vara anului 2017, pentru că se luase la harță cu inspectorii de patrulare. Polițiștii l-ar fi amendat pentru depășirea limitei de viteză, iar el nu a fost de acord. La două săptămâni, cazul său a ajuns în presa națională, rudele anunțând că bărbatul a murit în condiții suspecte într-un penitenciar din Capitală.

Momentul reținerii lui Andrei Brăguța, bărbatul decedat în Penitenciarul nr. 13: A provocat un scandal cu înjurături și violență (VIDEO)

Atunci, Administrația Națională a Penitenciarelor a ieșit cu o conferință de presă prin care informa că a pornit o anchetă internă și că Andrei Braguța se afla la evidenţă cu schizofrenie şi nu putea fi plasat în arest sau atras la răspundere penală.

Se vehicula că tânărul a fost bătut și ținut dezbrăcat pe ciment. Inițial, acesta a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior a primit 30 de zile de arest, a fost transferat în Penitenciarul nr. 13, după care a ajuns la spitalul-penitenciar.

VIDEO 18+ Momentul în care Braguța este bătut de colegii de celulă. Au fost făcute publice imagini surprinse de camerele de supraveghere

Într-un final, pe banca acuzaților au ajuns 16 polițiști și patru colegi de celulă. Procurorul Ivan Filimon, care a decis ca Andrei Braguța să fie plasat în izolator, a fost eliberat din funcție, decizia fiind luată de Colegiul de Disciplină și Etică al procurorilor. 

Totodată, a fost eliberat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii judecătorul Iurie Obadă, care a eliberat mandat de arestare pentru 30 de zile la demersul procurorul de caz.

CITEȘTE ȘI:

Se cer ani grei de pușcărie pentru inculpații din dosarul „Braguța”! „S-a încălcat un drept absolut, cerem pedeapsă maximă de 15 ani” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile