Logo Realitatea.md

Sergiu Cioclea, despre gradul de concurență în sistemul bancar moldovenesc: ”Este un scop asumat al BNM…”

09 August 2018, 17:26 // Economie

Concurența pe piața bancară din Republica Moldova este satisfăcătoare, iar sporirea concurenței în mediul bancar este un scop asumat al BNM, cu beneficii concrete pentru clienții bancari. Este răspunsul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), oferit în cadrul unui interviu cumulativ oferit de Sergiu Cioclea la întrebările instituțiilor mass-media din Republica Moldova. 

Cum vedeți evoluția mediului concurențial din sectorul bancar, în condițiile în care noii investitori promit practici internaționale mai convenabile pentru cetățeni/consumatori?

”Sporirea concurenței în mediul bancar este un scop asumat al BNM, cu beneficii concrete pentru clienții bancari. Dobânzile la creditele bancare au scăzut semnificativ în ultimele 18 luni. Parțial, acest lucru vine și ca urmare a intensificării concurenței între bănci. Cu venirea investitorilor străini noi în acest an – Banca Transilvania din România la BC „Victoriabank” S.A., Intesa San Paolo din Italia la BC „Eximbank” S.A. și, cel mai probabil, consorțiul internațional condus de BERD la BC „Moldova Agroindbank” S.A. – ne așteptăm la o schimbare majoră în competitivitatea sectorului bancar moldovenesc.

Astfel, anticipăm pentru consumatorii locali costuri de împrumut și comisioane mai abordabile, dar și o ofertă mai bogată de produse și servicii bancare. Deciziile de creditare urmează să devină mai rapide datorită unui sistem mai robust de „scoring” și unei gestiuni mai bune a riscurilor. Persoanele fizice vor beneficia de un serviciu mai calitativ și programe de fidelizare mai avantajoase. Deservirea clienților se va îmbunătăți grație investițiilor în plaformele mobile și internet. În același timp, sperăm să apară produse bancare mai sofisticate și complexe pentru agenții economici, precum facilitățile de creditare specifice pentru exportatori, importatori și proiecte de investiții. În ciuda intensificării concurenței, sperăm ca politica de diversificare a riscurilor să motiveze băncile moldovenesti să practice „credite sindicalizate”, adică finanțate de mai multe bănci împreună pentru a reduce riscul asumat de fiece instituție, dar și pentru a mări semnificativ puterea de creditare a sectorului bancar moldovenesc. Astăzi unele finanțări sunt prea mari pentru o bancă moldovenească luată separat și le pot acorda doar instituții din străinătate. E timpul ca acest lucru să se schimbe”, a răspuns Sergiu Cioclea.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile