Logo Realitatea.md

Sergiu Sîrbu, despre modificările în Codul electoral: „Alegerile prezidențiale sunt deja fraudate”

09 Iulie 2020, 15:38 // Politica

Proiectul tehnic de amendare a Codului electoral, propus de socialiști, s-a transformat în unul care ajustează normele legale la mofturile unui partid și vine să-l înscăuneze pe liderul acestuia pentru un nou mandat, a declarat deputatul PRO MOLDOVA Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, Codul electoral a fost modificat de cca 60 de ori, iar practica arată că o modificare bună este atunci când este avizată de Comisia de la Veneția, OSCE/ODIHR și consultată cu experții în domeniu și agreată de toți actorii vizați. 

Printre vulnerabilitățile statuate de proiectul promovat de PSRM, Sergiu Sîrbu a menționat faptul că buletinele de vot nu vor fi anulate și nu este reglementată procedura legată de acestea. O altă problemă este reglementarea și restricționarea sondajelor, anularea înregistrării unui concurent electoral de către organul electoral format pe criterii politice. De asemenea, prin acest proiect Codul serviciilor media este completat cu sancțiuni pentru instituțiile media, aplicate de către Consiliul Audiovizualului.

„Murdăria care a ajuns în acest proiect este urât mirositoare și ne face să constatăm că alegerile prezidențiale sunt deja fraudate”, a spus Sergiu Sîrbu.

PRO MOLDOVA atenționează asupra riscurilor de fraudare a alegerilor prin promovarea amendamentelor propuse de PSRM la Codul electoral. Proiectul, în formula prezentată, avantajează un singur concurent electoral. Insistăm asupra organizării unor consultări publice largi a proiectului respectiv.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia