Logo Realitatea.md

Sergiu Sîrbu la AP OSCE: Moldova va continua să respecte toate angajamentele internaționale și să dea dovadă de partener de încredere

11 Iulie 2018, 11:19 // Politica

Republica Moldova va continua să respecte toate angajamentele internaționale și să dea dovadă că este un partener de încredere și un factor de stabilitate regională. Declarația a fost făcută de Șeful delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară a OSCE, în cadrul dezbaterilor generale de ieri a sesiunii OSCE, găzduită de Bundestagul german.

Foto: parlament.md

„Progresele realizate în cadrul negocierilor în problema transnistreană nu ar fi fost posibile fără o voință politică puternică din partea Moldovei. Vom pleda în continuare pentru demararea discuţiilor pe marginea chestiunilor din „coşul trei” de pe agenda de negocieri în formatul „5+2” privind elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Sîrbu.

Șeful delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară a OSCE a exprimat gratitudine țărilor care au votat, în sesiunea plenară a OSCE, cele trei amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Sergiu Sîrbu a adresat invitația în adresa membrilor AP OSCE de a participa la monitorizarea apropiatelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Pe parcursul zilei de ieri, a avut loc ultima reuniune a Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice și securitate din cadrul sesiunii anuale a AP OSCE. În cadrul ședinței au fost aleși reședintele și vicepreședinții Comitetului, precum și audiat Raportorul general.

Totodată, în marja sesiunii au fost organizate o serie de evenimente suplimentare pe diverse tematici. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre noile tehnologii electorale și modalitățile de monitorizare a scrutinului electoral în diverse tari.

Cea de-a 27-a sesiune a AP OSCE a avut loc în perioada 7 – 11 iulie 2018, fiind găzduit de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an a avut genericul „Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”.

Adunarea Parlamentară a OSCE a acceptat TREI amendamente cu privire la retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul R. Moldova

Adunarea Parlamentară a OSCE va adopta o Declarație cu recomandări pentru R. Moldova privind soluționarea conflictului transnistrean

PDM a fost acceptat în grupul social democraților din cadrul Adunării Parlamentare a OSCE (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile