Logo Realitatea.md

Serial turcesc despre marșrutul lui Plahotniuc! Până autoritățile dețin oficial destinația, Usatîi anunță despre alta

30 Septembrie 2020, 19:00 // Societate

Fostul lider al democraților, cândva magnificul Vlad Plahotniuc, ar intenționa să se îndrepte din Turcia spre Cipru. Informația nouă despre marșrutul acestuia a fost oferită de același Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, într-o conferință de presă susținută miercuri, 30 septembrie, la sediul formațiunii. Până atunci, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Procuratura Generală (PG) dețin oficial că locul aflării a lui Vlad Plahotniuc, la moment, este încă Turcia.

Luni dimineața, pe la ora 03:00, Renato Usatîi a postat pe contul său de Facebook că Vlad Plahotniuc se află la Istanbul, Turcia. „Vlad Plahotniuc se află din 10 septembrie la Istanbul. Se întâlnește zilnic cu politicieni și intermediari de-ai lui Dodon pentru a continua să influențeze procesele politice din țara noastră. Plahotniuc a făcut mai multe încercări de a intra în UE, deoarece nu se mai poate întoarce în Statele Unite”, scria acesta.

MAI spune că despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc deține de mai mult timp informații, cum ar fi că a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. „Pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”, explică într-un comunicat de presă.

Potrivit aceluiași comunicat, „din octombrie 2019, au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a acestuia. De asemenea, au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse”.

Solicitați de Realitatea.md pentru o precizare, reprezentanții MAI ne-au explicat că informația că Vlad Plahotniuc a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020, a devenit oficială pe 29 septembrie, în urma demersului MAI trimis în aceeași zi: „Noi am avut informații nu doar despre traversarea care se vorbește acum, ci în primul rând că a părăsit SUA, doar că nu puteam să le divulgăm cu dată, nume și nu era prima lui ieșire. Se știa, inclusiv, despre România și Turcia. Nu era oficializată, era informație operativă”.

Tot pe 29 septembrie, marți, PG fiind notificată oficial despre intrarea suspectului în Turcia, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Este de menționat, mai nou, că, potrivit surselor lui Renato Usatîi, Vlad Plahotniuc și-a cumpărat bilet cu destinația spre Cipru. „Este informația că a cumpărat bilet, dar nu știu dacă a plecat”, a declarat politicianul. 

De altfel, Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială și se așteaptă un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia care să comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile