Logo Realitatea.md

Serviciul de frontieră al Ucrainei: Grupul care ar fi organizat asasinarea lui Plahotniuc anterior au omorât și răpit persoane

08 Aprilie 2017, 18:40 // Actualitate

Un grup criminal care a fost implicat în tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc ar fi fost „coordonat de serviciile speciale ruse”, despre acest lucru informează într-un comunicat de presă Serviciul de frontieră al Ucrainei, plasat pe site-ul oficial, scrie Deschide.md.

Potrivit aceleași surse, din acest grup criminal făceau parte cetățeni ai Republicii Moldova și Ucrainei. De asemenea „relațiile șefilor grupului criminal arată că la realizarea asasinatului au participat reprezentanții serviciilor speciale ruse”. Mai mult decât atât, „cei care urmau să-și pună în aplicare planurile, trebuiau să revină în Ucraina pentru a discredita autoritățile ucrainene și să înrăutățească relațiile dintre Republica Moldova și țara vecină”. 

Informațiile despre pregătirea asasinatului au fost recepționate de Serviciul de Frontieră Ucrainean acum câteva luni și imediat Procuratura generală a deschis un dosar penal pe mai multe articole. 

Pentru omorul politicianului moldovean s-ar fi plătit suma de 200 000 de dolari, 100 000 fiind achitați în avans. Pe parcursul urmăririi penale, ucrainenii au concluzionat că din grupul criminal fac parte 10 persoane care pe parcursul anului 2015 - 2016 au săvârșit un șir de infracțiuni grave în orașul Kiev și în regiunea orașului, printre care omor, răpire de persoane și deranjarea ordinii publice. Urmărirea penală a fost ținută într-un regim strict secret iar în momentul în care membrii grupului criminal au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, oamenii legii din ambele țări au purces la acțiuni. 

Pentru a-și realiza intențiile grupul criminal a primit pe 6 aprilie armament echipament dar și un automobil BMW pentru a fugi. Pe 7 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost reținut, imediat după ce a primit banii, unul din comanditarii asasinatului, 2 organizatori și o persoană care trebuia să înfăptuiască omorul. De asemenea au fost confiscate 4 aruncătoare de grenade, două pistoale muniție și echipament radio.   

La reținerea acestor membri au fost implicate peste 70 de persoane din cadrul serviciile de frontieră ucrainene, procurori, poliția națională, serviciile secrete ucrainene, iar perchezițiile au avut loc în același timp în ambele țări, mai este menționat în comunicatul ucrainenilor.

Citește și:

DETALII despre tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc. Comanditarii sunt doi moldoveni, iar remunerarea era de 200 de mii de dolari (VIDEO)

Imagini VIDEO cu momentul reținerii suspecților de tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc

(FOTO) Ministerul de Interne al Ucrainei anunță despre o tentativă de OMOR asupra lui Vlad Plahotniuc. Reacția IGP

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile