Logo Realitatea.md

Serviciul Român de Informații anunţă noi măsuri de SECURITATE, în contextul conflictului din Ucraina

14 Septembrie 2014, 11:51 // În lume

Noi măsuri de securitate au fost implementate în contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, a menţionat Serviciul Român de Informații într-un comunicat de presă.

Foto: Monitorulcj.ro

"În contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut şi ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei. Expertiza pe care SRI o deţine în domeniul securităţii cibernetice - apreciată atât în proiecte desfăşurate în ţara noastră, cât şi în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuţii la crearea de platforme specifice şi prin participarea activă la exerciţii precum Cyber Coalition - a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de naţiune-lider, la acest Fond”, se spune în comunicatul SRI., potrivit RTV.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor (4-5 septembrie a.c.), România şi-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de naţiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

"Această calitate presupune definirea, de către specialiştii naţionali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerinţelor tehnice şi a arhitecturii unui sistem de protecţie a unor infrastructuri critice IT&C împotriva ameninţărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcină a naţiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca şi contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, naţiunea-lider va asigura managementul de proiect şi instruirea specialiştilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului', se mai spune în comunicat.

Potrivit SRI, având în vedere evoluţiile de securitate în domeniu, România, prin instituţiile abilitate, acordă o atenţie deosebită prevenirii şi contracarării ameninţărilor la adresa sa şi a aliaţilor săi.

Pe de altă parte, autoritățile Republicii Moldova nu au anunțat niciun fel de măsuri. Ultima întrunire pe marginea situației din Ucraina a avut loc la sfârșitul lunii august. După ședință, majoritatea responsabililor de securitatea țării au preferat să părăsească sediul Guvernului prin ieșirile laterale, iar singurul care a vorbit cu presa a fost ministrul Apărării, Valeriu Troienco. Acesta a declarat că s-a discutat despre plăcinta care ne unește. ”Situația este sub control și nu vedem motive de îngrijorare. Îi compătimim pe cei din Ucraina care au probleme pe care le cunoașteți dumneavoastră. Armata este pregătită? Armata trebuie să fie pregătită în permanență”, spunea atunci Valeriu Troenco. 

În același timp, președintele țării a declarat anterior că va convoca în ședință Consiliul Suprem de Securitate atunci când va fi necesar. Ultima dată ședința Consiliului a avut loc pe 7 aprilie 2014.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile