Logo Realitatea.md

Sesiuni de informare electorală pentru alegătorii aflați în detenție. CEC, CICDE și ANP și-au unit forțele (FOTO/VIDEO)

24 Februarie 2020, 18:09 // Stiri

În penitenciarele din Republica Moldova va fi desfășurată o campanie de informare și educare civică până la 28 februarie curent, organizată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Foto: cec.md

 Astfel, specialiștii CEC și CICDE au realizat deja simulări ale zilei alegerilor și sesiuni de informare și discuții pentru deținuții din cadrul penitenciarelor nr. 7 - Rusca, nr. 17 - Rezina și nr. 9 – Pruncul. La sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie organizate instruiri și la Penitenciarul nr. 10 - Goian.

De instruiri electorale au beneficiat peste 50 de femei deținute la Rusca, peste 40 de bărbați aflați în Penitenciarul de la Rezina, dintre care majoritatea au statut de detenție pe viață și 14 persoane aflate în detenție pe o perioadă de reabilitare împotriva dependenței de droguri.

Foto: cec.md

Șeful direcției management alegeri, din cadrul CEC, Alexandru Berlinschii, a menționat că, orice vot contează la scrutinele electorale. „De nenumărate ori am spus că pentru CEC fiecare vot contează. Și pentru că de mai mulți ani deja ne concentrăm eforturile pe informarea și educarea civică a alegătorilor, ne-am propus să ajungem față în față cu cei care, chiar dacă se află după gratii, votează la alegerile parlamentare, prezidențiale și la alegerile locale generale, în cazul în care își au reședința în localitatea în care se află penitenciarul. Am răspuns la întrebările lor și am discutat despre diverse situații de vot apărute de-a lungul experienței lor de alegători", a spus funcționarul CEC.

Pentru alegătoarele din Penitenciarul nr.7, de la Rusca, sesiunea de informare a ținut și de alegerile parlamentare noi, planificate pentru 15 martie curent, în circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hâncești. Marcela Roșca, specialistă CICDE, a declarat că scopul evenimentului de la Penitenciarul nr.7 a fost de a informa deținutele despre alegerile parlamentare noi, care se vor desfășura pe 15 martie, dat fiind faptul că au dreptul la vot. „Am hotărât să le informăm cum decurge procedura de vot, care sunt actele în baza cărora se votează. Am simulat o zi a alegerilor, astfel au avut ocazia și să numere buletinele de vot", a afirmat specialista CICDE.

Foto: cec.md

Potrivit unei deținute din Penitenciarul de la Rusca, lipsa de informații - este cea mai mare problemă în locul în care se află. „Am discutat, am văzut realitatea, s-a explicat de nenumărate ori sub diferite aspecte procedura și cred că tuturor le e clar. Sincer, m-am simțit foarte bine. Chiar nu eram aici, parcă eram într-o lume bună, normală, civilizată. Am aflat lucruri pe care evident le cunoșteam, dar oricum ceva s-a mai schimbat, unele modificări de care nu am știut", a spus deținuta.

Sesiunile de informare electorală în Penitenciarele din țară e desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile