Logo Realitatea.md

Sesizare la CCM: Se solicită în regim de urgență o interpretare privind atribuțiile Guvernului în demisie (DOC)

28 Februarie 2019, 11:49 // Politica

Sergiu Sîrbu a depus o sesizare în adresa Curții Constituționale (CCM) prin care solicită interpretarea a patru articole din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre art. 102 privind actele Guvernului, art. 103 privind încetarea mandatului, art. 1061 privind angajarea răspunderii Guvernului și art. 1062 privind delegarea legislativă.

Foto: gov.md

În fapt, se solicită interpretarea articolelor sub următoarele aspecte:

1. Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional în vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?

2. Este obligat un Guvern în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin care mecanisme constituționale?

3. Poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărarea a țării?

Potrivit autorului sesizării, prezenta sesizare are drept scop elucidarea sensului exact al unor prevederi constituționale ce țin de competențele Guvernului, în caz de generare a unei profunde crize politice: fie de dizolvare a Parlamentului, adică blocarea totală a activității legislative ale acestuia, fie din alte considerente obiective, inclusiv generate de stări de urgență, război, asediu sau alte situații excepționale care provoacă vid de putere”.

În același document, se dă de înțeles că statul riscă să se confrunte cu o criză politică, aducând câteva exemple în acest sens.

Ar putea exista situații când Guvernului este în demisie și cu atribuții limitate, iar noul Parlament se află în imposibilitate de a forma o majoritate parlamentară stabilă și nu poate nici învesti Guvernului și nici adopta legi.

Pentru așa situații, există instituția dizolvării Parlamentului și organizării alegerilor parlamentare anticipate, dar ce facem, dacă după organizarea alegerilor parlamentare anticipate situația nu se schimbă. Se complică, pentru că Parlamentul poate fi dizolvat numai des decât o dată pe an.

În caz de profundă criză instituțională, când nu avem nici Parlament și nici Guvern funcțional o perioadă îndelungată, atribuțiile unui Guvern în demisie sunt insuficiente, atunci când va fi vorba de chestiuni bugetare care este atribuția exclusivă a cabinetului de miniștri (aprobarea proiectului bugetului de stat), atribuții din domeniul politicii externe și securității statului”.

Sergiu Sîrbu a solicitat examinarea acestei sesizări în regim de urgență. În același timp, Legea cu privire la Curtea Constituțională spune că CCM poate să soluţioneze o sesizare în termen de 6 luni de la data primirii materialelor.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri parlamentare 2019: Ce se întâmplă după numărarea tuturor voturilor

Când vom ști dacă a fost validat scrutinul electoral? Dodon prezintă două scenarii (VIDEO)

Când vom avea un nou Guvern? Miniștrii degrevați au revenit la muncă

(VIDEO) De la 2 la 5! Cum cresc posibilele scenarii ale președintelui Igor Dodon privind viitorul Legislativ

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile