Logo Realitatea.md

Sesizarea privind suspiciunea de plagiat în teza procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, înregistrată oficial

08 Octombrie 2016, 17:02 // În lume

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a înregistrat sesizarea referitoare la acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, depusă de profesorul Cristian Dogaru. Acesta a făcut plângeri şi în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă.

foto: ziuaconstanta.ro

Pe 7 octombrie s-a înregistrat pe site-ul CNATDCU o notificare privind teza de doctorat a șefei DNA. Deşi numele expeditorului este şters, notificarea este identică cu cea depusă de profesorul Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Anglia. Potrivit legii, CNATDCU are obligația de a se pronunța în termen de 45 de zile cu privire la sesizările primite cu privire la suspiciunile de plagiat, scrie Romaniatv.net.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat marți, la Parlament, că în cazul în care se va dovedi că teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e un plagiat „se vor lua exact aceleași decizii aplicate în cazuri similare, potrivit legii”.

„Potrivit legii, va trebui să aplicăm exact aceeași procedură și se vor lua exact aceleași decizii care au fost luate în cazuri similare până acum”, a afirmat Dumitru, întrebat dacă îi se va retrage titlul de doctor Laurei Codruța Kovesi în cazul în care va fi dovedit plagiatul.

Ministrul a precizat că deocamdată nu a primit niciun fel de rezultat final de la Timișoara. „Ceea ce am afirmat public este că vom finaliza această metodologie, pe care o vom pune în dezbatere publică, pe baza căreia vom face evaluarea școlilor doctorale și vom cere să fie evaluate în primul rând acele universități ale căror școli doctorale știm că au avut aceste chestiuni legate de integritate - teze de doctorat care au fost plagiate și în plus unele dintre acestea nici nu au clarificat până la capăt toată situația”, a explicat Mircea Dumitru, prezent marți la o întâlnire cu deputații Comisiei de învățământ.

Întrebat în ce stadiu se află verificările legate de teza de doctorat a șefei DNA, el a arătat că acestea nu sunt finalizate.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a demarat, la finalul săptămânii trecute, proceduri interne pentru clarificarea situației apărute în spațiul public vizavi de o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a Codruței Kovesi, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, instituția de învățământ superior.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat în urmă cu o săptămână că a lucrat șapte ani la teza sa de doctorat și lucrarea a fost întocmită cu respectarea tuturor normelor științifice.

Șefa DNA a explicat că lucrarea sa de doctorat a fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică, decizia acesteia fiind că nu este vorba de un plagiat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile