Logo Realitatea.md

Sfârșitul lumii: Patru scenarii de salvare a planetei de la o ciocnire cu un asteroid

06 Mai 2019, 15:35 // Life

NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și partenerii lor din întreaga lume se pregătesc pentru o coliziune a Pământului cu asteroidul 2019 PDC, care - conform legendei instruirilor - „se apropie rapid de planeta noastră”, scrie Realitatea.md cu referire la BBC.

Dimensiunea oaspetelui cosmic neinvitat este de aproximativ 300 de metri. Conform calculelor preliminare, cea mai probabilă dată a unei eventuale coliziuni este 29 aprilie 2027, adică opt ani mai târziu.

Asteroidul a fost "descoperit" acum o lună, la sfârșitul lunii martie, iar traiectoria sa se conturează din ce în ce mai mult. Dacă oamenii de știință au estimat inițial șansele unei coliziuni cu Pământul la 1/50000 cu 2019 PDC, acum probabilitatea unui scenariu catastrofal este deja de 1/100.

Desigur că, în realitate, nu există niciun asteroid 2019 PDC - aceasta este doar o legendă a exercițiilor care au început, la Washington, ca parte a Conferinței mondiale privind protecția planetei.

Cu toate acestea, deși 2019 PDC în sine este o invenție, scenariul elaborat este destul de real. Astăzi, lista corpurilor celeste potențial periculoase include 74 de obiecte spațiale care amenință Pământul cu o posibilă coliziune. Lista este actualizată în mod constant.

„Această conferință este complet unică, așa ceva nu nu s-a întâmplat niciodată pe planeta noastră. S-au adunat astronomi, colaboratori ai serviciilor de urgență, profesioniști și reprezentanți ai mai multor profesii. Toți au un singur scop - să salvăm planeta de la o catastrofă. Din fericire, nu suntem grăbiți”, a declarat administratorul NASA, Jim Brydenstein, la lansarea instruirilor.

Coliziuni ale Pământului cu corpuri cosmice au avut loc în trecut. Un caz a fost cu 66 de milioane de ani în urmă, când a fost provocată dispariția în masă a formelor de viață care au trăit pe planeta noastră în epoca mezozoică, precum dinozaurii.

Vizitator extraterestru

Conferința care a avut loc la Washington nu este prima de acest fel. NASA elaborează diverse scenarii a unei astfel de ciocniri din 2016, doar că instruirile de acum reprezintă primul proiect planetar atât de ambițios.

Uneori, aflăm despre apropierea unui corp celest de planetă cu câteva ore înainte de momentul propriu-zis. Cele mai multe ne ocolesc, dar în cazul unei coliziuni catastrofale, am putea fi complet nepregătiți.

„Primul pas întru protejarea planetei noastre este de a oferi cea mai exactă idee despre ceea ce ne-ar putea amenința. Doar dacă avem suficient timp să ne pregătim, vom putem lua măsurile necesare pentru a evita o coliziune cu un asteroid sau pentru a minimiza consecințele unui impact”, a explicat Rüdiger Yen, cel care conduce programul pentru protejarea planetei la ESA.

Instruirile durează o săptămână. În acest timp, participanții vor discuta posibilitățile de schimbare a traiectoriei asteroidului, modalitățile de coordonare a muncii, sursele de finanțare, dar și despre cele mai bune modalități de a transmite oamenilor știrile despre un posibil Armaghedon.

Patru scenarii de salvare a planetei

Până în prezent, au fost elaborate patru posibile scenarii pentru protejarea Pământului de o coliziune.

Primul este să fie modificată traiectoria asteroidului printr-o lovitură directă cu o navă spațială. Aceasta variantă va fi testată la sfârșitul anului 2022 cu aparatul DART care ar trebui să lovească cu o forță maximă un satelit de 160 de metri care se rotește în jurul asteroidul Didim. Dispozitivul va fi spulberat, dar acest lucru va permite oamenilor de știință să înțeleagă cât de mult pot schimba orbita unui corp ceresc similar.

Al doilea scenariu este să explodeze asteroidul, în timp ce acesta se apropie de Pământ. Blockbuster-ul „Armaghedon” înfățișează acest scenariu și deși este un film fantastic, teoretic este foarte posibil.

Cea de-a treia opțiune este de a „trage” asteroidul mai departe de Pământ cu ajutorul atracției unei nave spațiale masive.

Acest scenariu este posibil numai dacă amenințarea va fi detectată cu mult timp înainte. Satelitul artificial va trebui să zboare lângă asteroid cu mulți ani sau chiar zeci de ani mai devreme pentru a juca rolul de „tractor gravitațional”.

Cel de-al patrulea scenariu pare a fi cel mai simplu. Oamenii de știință propun să acopere cu vopsea albă o parte a asteroidului. Culoarea albă va reflecta mai bine razele de lumină, ceea ce ar fi îndeajuns pentru a schimba traiectoria obiectului celest întru evitarea amenințării unei coliziuni.

Concluziile cursului de instruire pot fi citite și pe contul de Twitter al ESA.

Citeste tot despre: armaghedon, ESA, instruire, patru scenarii
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile