Logo Realitatea.md

Schema prin care făceau milioane grupările „decapitate” în cadrul operațiunii ANTIDROG. Printre suspecți, este și o gravidă! (VIDEO)

09 Noiembrie 2017, 12:36 // Societate

Cele 25 de persoane reținute în cadrul operațiunii „Antidrog”, inițiate de Direcția Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Oficiul Principal al Procuraturii municipiului Chișinău, Inspectoratele de Poliție din teritoriu și oficiile Procuraturilor, au vârsta cuprinsă între 19 și 47 de ani.

Dintre acestea, trei sunt de genul feminin, printre care și o gravidă, toate persoanele având rolul de organizatori și intermediari la comercializarea drogurilor.

Embed:

Pe cazul uneia dintre cele patru grupări criminale a căror activitate a fost deconspirată, Poliţia Capitalei, Procuratura mun. Chişinău  şi INI al IGP au colaborat trei luni - timp în care s-a stabilit că substanţele narcotice erau importate în Republica Moldova din China prin Federaţia Rusă şi Ucraina, metoda de distribuire către consumatori fiind cea online.

La documentarea grupării, s-au antrenat un număr suficient de poliţişti şi procurori, acumulând probe suficiente ce ar demonstra complicitatea a 7 membri, cu vârstele cuprinse între 20 ani şi respectiv 35 ani, originari din Chişinău, Calaraşi şi Criuleni.

Operațiunea ANTIDROG: 95 persoane suspecte și 25 - reținute! Rezultatele procurorilor și polițiștilor după ce au pus pe jar toate raioanele din țară (VIDEO)

Fiecare din membrii nominalizaţi avea scopul şi rolul său la realizarea drogurilor. Prin intermediul reţelelor online, potenţialul client solicita o doză, două sau trei doze de droguri, printr-un mesaj remis online în aplicaţia grupului închis. Clientul era obligat să achite bani de la 350 lei până la 2 000 lei, prin intermediul terminalelor de plăţi electronice. Ulterior, el primea un mesaj în care era specificat locaţia drogurilor ascunse.

Astfel de ascunzişuri au fost depistate în jur de 97 de locaţii pe teritoriul mun. Chişinău. Iar în urma percheziţiilor demarate la domiciliul unuia dintre membri, au fost depistate pacheţele deja pregătite pentru a fi ascunse în acele locuri, fiind depistate şi ridicate droguri sintetice de tip PVP.

Aceştia au fost arestaţi pe un termen de 30 de zile şi sunt cercetaţi penal pentru realizarea drogurilor în proporţii deosebit de mari. Conform legii învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 ani până la 15 ani.

Realitatea.md amintește că, în total, polițiștii au ridicat peste 35 kg de droguri de diferite tipuri: peste 4 kg de droguri sintetice (PVP), peste 10 kilograme de marijuana, 10 litri de opium acetilat sau produse derivate, 3 litri de precursori, 650 de pastile Ecstasy, 6 kilograme de plante de mac, peste 2 kilograme de produse etnobotanice, mai multe doze cu conținut al substanțelor psihotrope, heroină, o seră cu plante de cânepă, plante uscate de cânepă pregătite pentru prelucrare. Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la 15 000 000 lei.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 arme de foc (pistoale) și peste 250 de cartușe de luptă, cartușe oarbe, o grenadă, stații radio, echipament de camuflare și deghizare. Dacă suspecții vor fi găsiți vinovați ei riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Notă: Poliţia Capitalei intervine cu un apel către părinţi, profesori, societatea civilă, în momentul în care aţi observat sau aţi sesizat la copii surse financiare nejustificate, grupuri închise formate în calculatoarele personale sau în telefoanele mobile, să informaţi imediat Poliţia, întrucât fenomenul narcomaniei este o problemă a tuturor şi suntem obligaţi să depunem eforturi comune pentru a preveni implicarea tinerilor în consumul de stupefiante.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5865 0.0029%
USD USD 18.2036 -0.0549%
RUB RUB 0.2888 0.3475%
RON RON 4.3572 0.0712%
UAH UAH 0.6941 0.4196%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile