Logo Realitatea.md

Și-a angajat soția ca laborantă și bibliotecară la gimnaziul unde era director, iar acum va fi demis din funcție

07 Noiembrie 2019, 09:05 // Societate

Directorul unui gimnaziu dintr-o localitate din raionul Cantemir va fi concediat și nu va mai putea deține funcții de răspundere și conducere pe o perioadă de 3 ani, după ce și-a angajat soția în calitate de laborantă și concomitent bibliotecară la instituția pe care a condus-o timp de patru ani.

Foto Simbol

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI) directorul unui gimnaziu sătesc din raionul Cantemir nu a declarat și nu a soluționat conflictele de interese în care s-a aflat în perioada septembrie 2015 – iunie 2019, fiind în exercițiul funcției și având în același timp interes personal rezultat din relația cu persoana apropiată - soția.

Directorul gimnaziului a angajat soția în funcția de laborant la fizică și chimie pe o unitate și în funcția de bibliotecară pe 0,5 unitate, emițând ulterior și alte acte administrative și juridice în privința soției sale.

Astfel, directorul gimnaziului nu a informat Direcția generală învățământ a Consiliului raional Cantemir despre conflictul de interese real  în care s-a aflat până la momentul emiterii actelor administrative și juridice în privința soției. Inspectorul de integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către directorul gimnaziului, exprimată prin nedeclararea,  nesoluționarea și admiterea conflictelor de interese în cazul luării deciziilor și semnării/încheierii actelor în privința persoanei apropiate.

După rămânerea definitivă a Actului de constatare urmează a fi sesizată autoritatea responsabilă de numirea în funcție a directorului, în vederea încetării raporturilor de muncă ale acestuia. Concomitent, persoana supusă controlului se decade din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării din funcție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile