Logo Realitatea.md

Și-au cumpărat acum 5 ani o mică livadă, iar azi cresc fructe pe 150 de hectare de pământ. Istoria afacerii unei familii din Căușeni (FOTO)

16 Iunie 2018, 10:37 // Economie

În anul 2013 și-au cumpărat o mică livadă, pe care în timp au extins-o, transformând-o într-o adevărată afacere, care în prezent oferă peste 50 de locuri de muncă. Este vorba despre familia Sitișco din orașul Căușeni. 

Agricultorii cresc în prezent fructe pe o suprafață de 150 de hectare de pământ: cireșe, prune, caise, căpșuni și viță de vie.

Aceștia au reușit să obțină resurse financiare pentru procurarea unui frigider pentru păstrarea fructelor, prin intermediul unui program de subvenționare al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ceea ce le-a permis să-și exporte marfa. 

Cea mai mare parte din marfă este exportată în Federația Rusă. Anul trecut, spre exemplu, fermierii au exportat 100 de tone de struguri, 500 de tone de prune. 

Tindem și spre piața europeană, dar trebuie să și avem cu ce merge pe piața UE, trebuie să avem calitate și cantitate. Încercăm să mergem după standardele europene, avem o firmă de consultanță italiană, cu care ne consultăm în privința cireșelor, citim reviste și programe în domeniul agricol pentru ca să avem și noi ceea ce se cere pe piața europeană” spune agricultoarea Veronica Sitișco.

Afacerea cu fructe a familiei din Căușeni a fost adusă drept exemplu de către AIPA pentru viitorii agricultori care vor să obțină finanțare din partea Agenției, în contextul în care au fost anunțate condițiile și procedurile acordării subvențiilor în avans pentru tinerii și femeile fermieri pentru anul curent. 

Citiți în întregime articolul pe Bani.md.

Vezi și:

Premieră pentru Moldova! Tinerii care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita subvenții de la stat

AIPA a demarat o sesiune de informare a tinerilor și femeilor fermieri pe marginea Regulamentului privind plățile în avans


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile