Logo Realitatea.md

SIS a reacționat la dezvăluirile lui Moțpan: Eliberarea piloților moldoveni din Afganistan constituie secret de stat

24 Iunie 2020, 15:56 // Actualitate

În contextul informațiilor lansate astăzi în spațiul public de către deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, privind activitatea unor canale de Telegram care pun în pericol securitatea statului, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a reacționat și a venit cu unele precizări referitor la unele declarații ale parlamentarului.

Foto: SIS

Astfel, SIS menționează că, „instituția va examina prin prisma atribuțiilor funcționale eventuala divulgare a informațiilor atribuite la secretul de stat pe rețelele de socializare cu prezentarea concluziilor către organele de drept în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate”.

Privitor la declarația lui Moțpan precum că, doi ofițeri SIS, care au participat sub acoperire în Afganistan pentru a obține eliberarea ostaticilor moldoveni, iar operațiunea a fost dată peste cap de FSB-ul rusesc, care s-a implicat în această acțiune, și-au dat ulterior demisia, Serviciul de Informații și Securitate, menționează că „eliberarea din serviciu a ofiţerilor de informaţii are loc în strictă corespundere cu Legea privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate, iar disputele la subiect sunt rezolvate pe căile stabilite de legislația în vigoare”.

De asemena, SIS mai afirmă că, referire la posibila implicare a SIS în eliberarea piloților moldoveni, luați ostatici de către talibi în Afganistan, „constituie informație atribuită la secret de stat și, ca urmare, SIS nu va comenta declarațiile respective”. Subiectul menționat este investigat de către organele de ocrotire a normelor de drept naționale.

În aceeași ordine de idei, Serviciul de Informații și Securitate îndeamnă reprezentanții tuturor autorităţilor publice centrale şi locale la o colaborare strânsă în vederea asigurării protecţiei informaţiilor atribuite la secret de stat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile