Logo Realitatea.md

SIS ar urma azi să se facă cu șefi adjuncți. S-au scurs niște nume! Acestea ar fi fost agreate cu Dodon, Plahotniuc și Șor

03 Decembrie 2020, 07:10 // Societate

Conducerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar urma să numească azi, 3 decembrie, șefii adjuncți ai instituției. Potrivit unor surse de încredere ale Jurnal TV, candidaturile la fotoliul de șefi adjuncți ai instituției sunt persoane agreate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Pe această cale ei ar încerca să-și fortifice controlul asupra instituției, odată cu inițiativa de a o trece instituția în subordinea Parlamentului.

Potrivit surselor postului tv citat, printre candidaturi ar fi:

- Ion Mămăligă, șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA);

- Alexei Serebreanschi, fost colaborator SIS, implicat într-un scandal legat de eliberarea piloților moldoveni din Afganistan;

- Veaceslav Ceban, persoana care a asigurat paza controversatului om de afaceri Ilan Șor și care pe moment se află în România;

- Alexandru Balan, fost vicedirector SIS în perioada 2016 -2019, recent rechemat de la Ambasada RM din Kiev;

- Vadim Jardan, rudă cu deputatul din partea Partidului Șor Petru Jardan. Vadim Jardan se află într-un litigiu cu SIS, după ce ar fi încercat să obțină o pensie sub pretextul că ar fi participat la operațiuni riscante pentru viața sa, dar instanțele de judecată nu i-au dat câștig de cauză deoarece argumentele aduse nu au fost plauzibile si credibile. Vadim Jardan este în relații foarte bune cu deputatul Vladimir Andronache, dar și cumătru cu Eduard Pleșca și Elena Grițco de la Partidul Nostru.

Mai târziu, Vadim Jardan și Alexei Serebreanschi au negat că ar urma să fie numiți șefi adjuncți la SIS și au calificat știrea drept una falsă.

Realitatea.md a decis să preia această informație, pentru că este de interes public major, urmând să revină cu reacții la acuzații, în alte articole, cu actualizarea acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Zvonurile s-au adeverit! Un grup de deputați PSRM au înregistrat un proiect de lege ca SIS-ul să fie retras din subordinea Președinției (DOC)

Maia Sandu cheamă cetățenii la protest, după ce PSRM a propus trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului (VIDEO)

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile