Logo Realitatea.md

SIS vine cu precizări privind blocarea celor 50 de site-uri: Unele portaluri de timp fake news au fost preluate din lista sesizărilor societății civile

20 Martie 2020, 19:44 // Societate

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) vine cu unele precizări privind blocarea celor 50 de site-uri, care ar fi publicat știri false. Astfel, instituţia confirmă că marea majoritate a site-urilor de tip „fake-news" a fost preluată din lista publicată pe pagina stopfals.md, „ce reprezintă rodul muncii societății civile”.

Foto: noi.md

SIS a dispus mai multe măsuri executorii în adresa Agenţiei pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova şi furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice privind înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la realizarea amenințărilor securității de stat. Acțiunile au fost condiţionate reieşind din situaţia actuală, şi anume declararea de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență.

Totodată, SIS precizează că, mai multe dintre site-urile menţionate sunt actualmente inactive, însă datele relevă că unelepagini web sunt expuse vânzării on line şi pot fi cumpărate de oricine iar conținutul acestora poate fi redirecţionat către site-urile noi create.

Instituţia mai menționează că acesta reprezintă primul pas de sistare de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de știri false, iar acţiunile vor continua, indiferent în care limbă este expus conţinutul paginilor web.

Activităţile de sistare a site-urilor generatoare de știri false au loc în cooperare cu furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice și instituţiile statutului.

În acelaşi timp, SIS își manifestă deschiderea şi mizează pe ajutorul societăţii, în special a organizațiilor non guvernamentale, la identificareasite-urile de tip „fake-news", ce alterează conținutul informațiilor cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet şi solicită ca informaţia deţinută să fie expediată Serviciului de Informaţii şi Securitate, la adresa de e-mail press@sis.md.

Citeste tot despre: blocare, precizări, sis, site-uri, ştiri false
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2724 -0.1549%
USD USD 17.4859 -0.3925%
RUB RUB 0.2378 1.1915%
RON RON 4.3636 -0.1350%
UAH UAH 0.6256 -0.5247%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile