Logo Realitatea.md

Sisteme performante de supraveghere video în mai multe posturi vamale. Costul proiectului - peste 4 milioane de euro

14 Martie 2019, 10:08 // Economie

Mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene vor dispune de sisteme performante de supraveghere video, care vor oferi posibilitaea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. În Republica Moldova, de asemenea dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, iar în Ucraina - posturile Moghiliov - Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca și Platonovo. 

Foto simbol: provincial.md

Totodată, va fi modernizat și Centrul de monitorizare și prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal.

Toate acestea vor fi realizate în cadrul unui proiect ce urmează a fi implementat de Organizația Mondială pentru Migrație în Moldova. Bugetul proiectului este de 4,44 milioane euro, dintre care 3 552 000 euro sunt oferiți de UE în cadrul Iniţiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei (2014-2020), iar 888 000 euro constituie cofinanțarea Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei.

Etapele de implementare a proiectului au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

Potrivit proiectului, sistemul va dispune de o serie de funcționalități avansate precum citirea plăcuțelor de înmatriculare, monitorizarea timpului de perfectare de către fiecare autoritate prezentă în post sau prelucrarea datelor privind masa și dimensiunile autocamioanelor din momentul colectării informației.

Suplimentar, sistemul va permite schimbul online al acestor date între serviciile vamale ale ambelor state.

"Această asistență va veni în completarea altor acțiuni pe care deja le-am demarat în scopul implementării conceptului de "frontiere inteligente". Este un proiect-pilot mult-așteptat de noi și vom promova aplicarea acestor instrumente pe tot perimetrul vamal", a precizat șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

La rândul său, Șeful Misiunii OIM Moldova și-a exprimat întreaga disponibilitate de a susține toate eforturile orientate spre implementarea cu succes a proiectului.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5320 -0.3551%
USD USD 17.6849 -0.3814%
RUB RUB 0.2748 -0.7584%
RON RON 4.1243 -0.3889%
UAH UAH 0.7173 0.0279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile