Logo Realitatea.md

Sistemul medical din Moldova este LA LIMITĂ! Nu sunt medici și nici locuri în spitale. Cazurile de Covid-19 vor mai crește!

30 Noiembrie 2020, 12:33 // Societate

Sistemul medical din Republica Moldova este la limită și despre asta a spus franc prim-ministrul Ion Chicu la briefing-ul de presă din dimineața de luni, 30 noiembrie, după ședința cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Locuri în spitale nu mai sunt, însă situația este și mai complicată, mai ales, din cauza lipsei personalului medical. Ba mai mult, șeful Executivului a declarat că efectele restricțiilor instituite vinerea trecută vor fi resimțite mai târziu. Până atunci, cazurile de Covid-19 sau coronavirus de tip nou vor crește în continuare!

Foto simbol: Chicago Tribune

Săptămâna curentă vor fi asigurate încă câteva zeci de locuri în instituţii medicale, doar că cea mai mare problemă rămâne a fi lipsa medicilor.

„Am mobilizat şi studenţii de la medicină, şi rezidenţiatul şi toate rezervele. Mai departe, spaţii putem identificat, putem identifica paturi, putem identifica echipament, dar oameni mai mulţi nu sunt. De aceea, mă adresez societăţii, să înţeleagă această constrângere şi să fim responsabili, să purtăm măşti, să ne conformăm. Vineri am aprobat acele restricţii, pe care eu le consider raţionale la etapa actuală. Ele nu restricţionează totalmente activitatea economică, dar pun nişte limite”, a declarat premierul.

Tot în această săptămâna, este planificată o şedinţă ONU cu privire la problemele generate de pandemie, unde va fi prezentat un raport al măsurilor îndeplinite şi vor fi enumerate acțiunile de mai departe.

Situația din Chișinău

La ședința Primăriei Chișinău de azi, șefa Direcţiei generale asistenţă socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a prezentat situația instituțiilor medicale municipale din capitală. Potrivit acesteia, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții cu Covid-19 este de 1.042 de paturi și 200 paturi de triaj. „Sunt activate staționar 65 de paturi la Centrul de la „Moldexpo”. Spitalele atât republicane, cât și municipale nu au la moment locuri și de aceea managerul Spitalului „Sfânta Treime” a activat 65 de paturi acolo”, a explicat Tatiana Bucearschi.

Din acele 200 de paturi de triaj, 141 în dimineata asta sunt ocupate. Toate paturile din terapie intensivă destinate pentru adulți sunt ocupate. În instituțiile municipale se află și 62 de pacienți din raioane”, a adăugat aceasta.

Morți

În prezent, Republica Moldova are înregistrate 107.017 cazuri de coronavirus. În total, 94.586 persoane au fost tratate, însă tocmai 2.290 au decedat.

Chiar ieri, s-a stins din viață medicul neurolog Victor Munteanu, în vârstă de 60 ani, șeful Secției Neurologie a SCM „Sfânta Treime”. A fost internat pe 27 octombrie în spitalul în care activa, fiind confirmat pozitiv cu Covid-19.

Ministerul Sănătății a spus că 55 de lucrători medicali au decedat din cauza noului virus.

De știut!

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, între 30 noiembrie 2020 și 15 ianuarie 2021. A fost interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. Nu este permisă prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

Instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor.

Restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la ora 22.00. Și unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22.00 - 07.00.

Printre măsurile obligatorii de control şi combatere a infecţiei COVID-19 se numără și purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.

Citeste tot despre: coronavirus, sistemul medical
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile