Logo Realitatea.md

Situația actuală în domeniul avicol. Cum este implementată Foaia de parcurs pentru obținerea dreptului de export în UE

22 Martie 2019, 16:12 // Economie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a examinat situația actuală în avicultură în contextul implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de export în UE a cărnii și ouăle de pasăre, categoria „B”.

Foto simbol: pixabay.com
În cadrul discuțiilor, o atenție sporită a fost acordată cerințelor UE și nivelului de pregătire la compartimentele privind sănătatea și bunăstarea animală și situația sanitar-veterinară și siguranța alimentelor în domeniul avicol.

Pe parcursul anului trecut Agenția a elaborat proceduri generale și specifice pentru autorizarea și listarea unităților din domeniul produselor de origine animală destinate consumului uman, efectuarea controlului oficial la unitățile care fabrică produse alimentare de origine animală, verificarea trasabilității produselor alimentare, certificarea produselor alimentare destinate exportului, evaluarea bunăstării păsărilor în timpul abatorizării, prelevarea probelor de produse alimentare, acțiunile întreprinse în cazul produselor alimentare neconforme ș.a.

În scopul implementării foii de parcurs pentru obținerea dreptului de export în UE a cărnii și ouălor de pasăre, ANSA a organizat instruiri ale inspectorilor pe aspectele ce țin de implementare a planului de control și prelevare de probe, raportare a Planului de control al reziduurilor, efectuarea procedurii de autorizare sanitar-veterinară și listare a unităților de producere, trasabilitatea cărnii și a produselor din carne la toate etapele de producere, organizate cu suportul Proiectului Twinning.

Asistență permanentă la implementarea foii de parcurs a fost acordată agenției de către experții din Lituania și de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, prin intermediul proiectului organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură „Sprijin pentru dezvoltarea capacității de aplicare a analizei riscului de către autoritățile competente pe siguranța alimentelor și de către operatorii de industrie alimentară din Moldova”.

În prezent, în RM activează și sunt autorizate sanitar-veterinar 25 de abatoare și puncte de sacrificare a păsărilor și 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 20 centre activează în cadrul fabricilor avicole și 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operațiunilor de colectare și ambalare a ouălor.

Conform procedurii de planificare a controalelor în baza riscului au fost efectuate pe parcursul anului trecut 65 de controale în domeniul de producere a cărnii de pasăre și 38 de controale la centrele de marcare/ambalare a ouălor. Au fost întocmite 50 de prescripții și 14 procese verbale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile