Logo Realitatea.md

Situația în țară privind creșterea nivelului apei pe râurile Prut și Nistru. Dodon: „Digurile trebuie restabilite în regim de urgență”

29 Iunie 2020, 12:06 // Societate

La tradiționala ședință a reprezentanților conducerii Republicii Moldova, s-a luat decizia să fie evaluată în regim de urgență situația privind inundațiile din țară și să fie găsiți bani în bugetul de stat care vor fi alocați pentru restabilirea digurilor.

Foto: IGSU

„Cu regret în ultimii 12 ani nu s-au făcut investiții serioase în restabilirea digurilor de protecție. S-a luat decizia ca în regim de urgență să fie evaluată situația și să se găsească în buget bani pentru restabilirea digurilor. Nouă ne-a mers cu regret că lovitura de bază au luat-o vecinii”, a spus Dodon în cadrul briefingului de presă.

Potrivit IGSU, în următoarele ore pe râul Prut, sectorul s. Criva – or. Costești va avea loc descreșterea nivelului apei cu 0.2-0.4 m, iar pe sectorul or. Leușeni – s. Brânza, se vor menține niveluri înalte ale apei, cu ieșirea apei în luncă. Pe râul Nistru, sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari, se vor menține niveluri înalte, cu o scădere a nivelului apei de 0.2 – 0.4 m, iar o creștere cu 0.1 -0.3 ar putea fi atestată pe sectorul Bender– s. Talmaza.

În acest sens, angajații IGSU comunică în continuare cu autoritățile publice pentru menținerea siguranței cetățenilor și întreprinderea tuturor acțiunilor necesare de prevenire a riscurilor. La moment în localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, echipe de salvatori lucrează intens pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 m pentru protejarea culturilor agricole din lunca râului Nistru.

Amintim că pe parcursul ultimelor zile salvatorii, reprezentanții autorităților locale, dar și cetățenii al lucrat pe mai multe sectoare de fortificare a digurilor de protecție în raioanele Soroca Ștefan Vodă, Căușeni, Rezina, Anenii Noi, dar și Vadu lui Vodă din municipiul Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile