Logo Realitatea.md

Situație gravă cu accidentele de muncă! Inspectoratul de Stat al Muncii, în sfârșit, va avea competența să controleze siguranța angajaților

25 Noiembrie 2020, 13:45 // Economie

În ultimii trei ani, numărul accidentelor de muncă a crescut considerabil - perioadă în care Inspectoratul de Stat al Muncii nu mai avea competența de a controla siguranța angajaților. Din fericire, lucrurile au revenit la normal.

Foto simbol

Inspectoratul de Stat al Muncii reia controlul de stat în domeniul securității și sănătății în muncă după ce Parlamentul a votat în două lecturi un proiect în acest sens. Prin urmare vor fi introduse modificări în Codul Muncii, dar și cel Contravențional.

Codul muncii va fi completat cu norma care va oferi Inspectoratului de Stat al Muncii competența de control pe domeniul securității și sănătății în muncă, iar modificările la Codul contravențional atribuie ISM competența de a constata contravenții în domeniul securității și sănătății în muncă.

„Cerințele de securitate și sănătate în muncă au un caracter preventiv, menirea lor fiind preîntîmpinarea producerii accidentelor de muncă. Intervenția (planificată și inopinată) inspectorilor de muncă în prevenirea riscurilor profesionale în cadrul entităților supuse controlului de stat generează o anumită disciplinare în domeniul organizării și desfășurării activităților de protecție a lucrătorilor”, susține Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Potrivit Raportului ISM, în anul 2019 au fost comunicate 509 de evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 527 persoane. S-a stabilit că 37 de cazuri au fost cu caracter mortal.

Amintim că în 2017, Guvernul Filip a aprobat un proiect de lege ce viza reorganizarea Inspectoratului de Stat al Muncii, în urma căruia, în competenţa acestei autorităţi au rămas doar atribuțiile de control a respectării prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă, cele privind siguranţa şi sănătatea muncii fiind distribuite altor instituții.

Citeste tot despre: Inspectoratul de stat al Muncii
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile