Logo Realitatea.md

Situația politică instabilă din Moldova și lipsa rezultatelor în domenii ca justiție și anticorupție, în atenția APCE

26 Ianuarie 2021, 16:49 // Politica

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă autorităților Republicii Moldova să ajungă la compromisuri politice necesare pentru a asigura funcționarea instituțiilor democratice în conformitate cu standardele Consiliului, în beneficiul tuturor cetățenilor și să adopte, fără alte întârzieri, modificările legale și constituționale preconizate, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Recomandările se regăsesc în cadrul unei Rezoluții emise de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cadrul sesiunii de iarnă.

Foto Simbol

Totodată, APCE a venit și cu recomandări către autoritățile moldovenești de a îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar; să actualizeze legislația electorală în conformitate cu avizul Comisiei din Veneția din august 2020, în special pentru a reglementa mai bine finanțarea campaniilor electorale; să ia măsuri semnificative pentru a combate corupția și să efectueze o investigație aprofundată asupra scandalului bancar din 2014, numit și „furtul miliardului”.

În același timp, Adunarea își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluțiile și deficiențele rămase în mai multe țări în cadrul unei proceduri de monitorizare sau angajate într-un dialog post-monitorizare.

În particular, cu referire la Republica Moldova, APCE atrage atenția la „ritmul lent al reformei sistemului judiciar și progresul lent în lupta împotriva corupției, în special progresele insuficiente realizate în domeniul prevenirii corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii și, în acest context, migrația politică a membrilor Parlamentului, care a declanșat instabilitatea politică, în ciuda acuzațiilor de corupție politică”, se arată în Rezoluția APCE.

În consecință, Adunarea îndeamnă toate țările aflate sub procedura de monitorizare sau angajate într-un dialog post-monitorizare să își intensifice eforturile pentru a-și onora pe deplin obligațiile de aderare și angajamentele de aderare la Consiliul Europei.

Totuși, Adunarea salută evoluțiile pozitive și progresele înregistrate în perioada de raportare în mai multe țări în cadrul unei proceduri de monitorizare sau angajate într-un dialog post-monitorizare, în special în Republica Moldova în ceea ce ține de cooperarea continuă a autorităților moldovenești cu Consiliul Europei și „organizarea fără probleme a alegerilor prezidențiale în ciuda unui mediu polarizat și a unui context sanitar dificil. Adunarea ia act de alegerile, din 15 noiembrie 2020, ale Maiei Sandu, prima femeie care a devenit președintă a Republicii Moldova - cu o majoritate clară de voturi”, se mai arată în Rezoluție.

Amintim că, o delegație a Parlamentului Republicii Moldova, formată din vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea – președintele delegației și Mihail Popșoi – membru al delegației. De asemenea, participă deputații Gaik Vartanean - secretar al Comisiei politică externă şi integrare europeană, Liviu Vovc - secretar al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Monica Babuc - membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media.participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) participă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care se desfășoară în perioada 25-28 ianuarie curent, la Strasbourg.

Citeste tot despre: APCE, rezoluție
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile