Logo Realitatea.md

Situație de urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale: a scăzut presiunea după o scurgere de oxigen

31 August 2018, 15:42 // Tech

Presiunea aerului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost restabilită în totalitate după o posibilă coliziune cu un micrometeorit, a anunţat vineri agenţia spaţială rusă Roscosmos, potrivit Agerpres.

Foto: digi24.ro

Presiunea aerului este „în parametri prevăzuţi”, a indicat Roscosmos în cadrul unui comunicat. „Nimic nu ameninţă siguranţa sau sănătatea echipajului”, se precizează în document. O microfisură la nivelul secţiunii ruseşti a staţiei spaţiale ar fi fost cauzată de un „micrometeorit” după cum a declarat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un comentariu difuzat de agenţia de presă Ria Novosti.

„Am avut noaptea trecută o situaţie de urgenţă la bordul ISS: o scurgere de oxigen şi o scădere a presiunii. Au fost luate măsuri pentru a descoperi originea lor, iar echipajul american s-a reunit în segmentul rusesc al staţiei”, a declarat Rogozin.

Cosmonautul rus Sergei Prokopyev a „utilizat adeziv epoxidic pentru a astupa fisura identificată ca sursă de scurgere”, a indicat agenţia spaţială americană NASA în cadrul unui comunicat. Ca răspuns la scurgerea de oxigen, controlorii de zbor din Moscova au crescut presiunea pe staţie utilizând oxigen dintr-o navă cargo andocată la laboratorul orbital, a precizat NASA.

La bordul ISS se află, începând din 21 martie, astronauţii americani Drew Feustel şi Richard Arnold şi cosmonautul rus Oleg Artemiev. Echipajul staţiei a fost completat începând din 8 iunie cu rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor şi germanul Alexander Gerst.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile