Logo Realitatea.md

Sloganul săptămânii: „Vaccinurile funcționează”! Medicii din Moldova îşi propun acoperirea vaccinală de peste 95% în fiecare grup de populaţie

24 Aprilie 2017, 06:55 // Societate

În perioada 24-30 aprilie, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI), în Republica Moldova vor derula activități de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea. În luna aprilie a fiecărui an, părțile interesate din întreaga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecțioase.


Foto: europafm.ro

Inițiată în anul 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este marcată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplificarea ritmului în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Sloganul săptămânii este: „Vaccinurile funcționează” și intensifică mesajul campaniei de completare a lacunelor în acoperirea vaccinală, încurajează promovarea imunizării şi necesitatea ei pentru prevenirea apariției diferitor boli infecțioase. Scopul campaniei de informare este creșterea gradului de conștientizare a populației despre beneficiile vaccinărilor și imunizarea pe tot parcursul vieţii, atât a copiilor, adolescenților, cât şi adulților.

Potrivit specialiștilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenții din domeniul sănătății publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult asupra domeniului sănătății, având un impact major asupra veniturilor sociale şi economice.

"Vaccinarea este un drept şi o responsabilitate pentru toate persoanele. Datorită imunizării, mulţi părinți atât din regiunea europeană, cât şi din ţara noastră, nu au mai întâlnit cazuri de rujeolă, rubeolă sau poliomielită. Educarea populației în privința vaccinurilor și bolilor pe care le previn este esențială pentru menținerea încrederii în vaccinuri, fapt care ar duce la realizarea unui obiectiv important, şi anume, acoperirea vaccinală sigură de peste 95% în fiecare grup de populaţie", se arată într-un material al specialiştilor CNSP.

În Republica Moldova, în ultimii ani, se atestă o tendință de diminuare a acoperirii vaccinale, determinate de percepţia falsă a lipsei riscului de contractare a bolii, ca urmare a eliminării unor maladii infecţioase. Refuzurile şi omiterile medicale neargumentate la vaccinare cauzează diminuarea cuprinderii cu vaccinări şi sporirea riscului de apariție a bolilor prevenite prin vaccinări şi a epidemiilor.

În scopul reducerii mortalității şi morbidității prin bolile transmisibile, prevenirile prin vaccinări, este realizat Planului de acţiuni privind vaccinările până în anul 2020, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătăţii în 2012, cu recunoașterea imunizării în calitate de drept de bază la sănătate, ca o responsabilitate a fiecărei persoane, a comunității şi guvernării pentru a oferi tuturor persoanelor şi prioritar copiilor, posibilitatea unei dezvoltări armonioase şi realizării depline a potențialului vital.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile