Logo Realitatea.md

Slusari spune că Drăguțan s-ar face responsabil de falimentarea celor trei bănci (VIDEO)

30 Septembrie 2019, 15:38 // Actualitate

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind investigarea furtului miliardului și devalorizării celor trei bănci de stat (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), Alexandru Slusari, a oferit noi informații privind mersul anchetei. Potrivit acestuia, în perioada 7 - 27 noiembrie 2014, cele trei bănci au acordat credite unor firme în sumă de peste 25,5 miliarde de lei și câteva sute de milioane de lei unor persoane fizice.

Foto: IPN

„Peste trei săptămâni după ce s-a aflat că cele trei bănci se află în stare gravă, că nu au lichidități și li s-au acordat garanții de stat, din BEM, Banca Socială și Unibank au fost sustrase sub formă de credite peste 25 de miliarde de lei. Eu cred că toată societatea urmează să înțeleagă ce s-a întâmplat. Pentru mine, ca cetățean și deputat, aceste persoane care au admis acest lucru sunt criminali. Și primul criminal este Dorin Drăguțanu. Pentru mine asta este o crimă”, a spus Slusari,

Totodată, președintele Comisiei parlamentare de anchetă a adăugat că Drăguțanu trebuia primul să bată alarma și să introducă administrare specială la acele trei bănci de stat.

Potrivit lui Slusari, datele prezentate publicului astăzi, i-au fost oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) zilele trecute. Furtul cel mare, la cele trei bănci ar fi avut loc după ce, la o ședință închisă la Guvern, s-a discutat despre necesitatea acordării garanției de stat băncilor, șidință la care au participat premierul de atunci Iurie Leancă, miniștrii Andrian Candu, Anatol Arapu, Natalia Gherman și a guvernatorul BNM de atunci Dorin Drăguțanu.

Alexandru Slusari a mai precizat că, anume Dorin Drăguțanu a fost cel care a spus la acea ședință că situația de la cele trei bănci este „catastrofală” și nu ar exista lichidități, iar la finele aceleiași luni Guvernul a decis să acorde prima garanție de 9,5 miliarde de lei. În perioada dintre cele două ședințe, însă, băncile au acordat numeroase credite, deși se spunea că nu sunt lichidități.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile