Logo Realitatea.md

Slusari, despre ideea lui Dodon de a vinde terenul din jurul Arenei Chișinău: E posibil doar sub garanția lui Erdogan. Nu știu dacă au mai rămas profesori turci în Moldova

15 Februarie 2020, 14:05 // Politica

Deputatul PPDA Alexandru Slusari a venit cu o reacție după ce președintele Igor Dodon s-a dat cu părerea că statul ar trebui să scoată la vânzare cele 59 de hectare de teren din jurul complexului Arena Chișinău, iar din banii câștigați să întoarcă creditul de 30 de milioane de euro contractat pentru construcția arenei. Parlamentarul se întreabă cum ar putea să fie tranzacționat un teren gajat unei firme afiliate companiei care a construit Arena, transmite IPN.

foto: facebook.com/dodon.igor1

„Cică cea mai bună soluție ar fi vânzarea celor 59 de hectare de pământ aferent Arenei și acoperirea datoriei din banii încasați. Omit de data asta discutarea chestiunii cum și cui urmează să fie vândute aceste terenuri, sustrase din circuitul agricol al comunei Stăuceni, locuitorii căreia în cadrul reformei agrare nu au beneficiat de pământul agricol al fostelor gospodării colective”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Deputatul a publicat parțial un răspuns semnat de fostul ministru al educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, în care se menționează că, în corespundere cu condițiile contractului de parteneriat public-privat, aprobat prin hotărârea Guvernului din 24 august 2018, la data de 12 noiembrie 2018, între SRL „Arena Națională” și SRL „SAM Investment Company” a fost încheiat contractul de ipotecă asupra terenurilor cu suprafața totală de 96,2 ha.

Vedeți și: Dodon crede că pământul de lângă Arena Chișinău trebuie vândut, ca să întoarcem creditul pentru construcție (VIDEO)

„Nu am citit contractul de ipotecă, la care se face referință, dar bănuiesc că de scos teren de sub grevare până la achitarea întregii datorii este posibil doar, poate, sub garanția personală a lui Erdogan. Nu știu dacă au mai rămas în Moldova profesori turci, pe care Dodon îi poate răpi și expulza în schimbul acestei tranzacții”, mai spune Alexandru Slusari.

Președintele Igor Dodon declara anterior că lucrările de construcție a „Arenei Chișinău” au costat aproximativ 40 de milioane de euro. Zece milioane au fost alocate din buget, iar restul banilor au fost luați cu împrumut. „Acest credit îl putem întoarce din contul vânzării terenurilor care se află acolo, investitorilor. Și banii aceștia să-i plătim, ca să nu plătim din bugetul de stat”, a spus șefului statului, precizând că din suprafața de circa 60 ha, Arena ocupă numai 10 ha, restul sunt libere. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile