Logo Realitatea.md

Slusari face DECLARAȚII DURE în adresa Guvernului, privitor la modificările ce țin de implementarea creditului polonez

19 Februarie 2016, 13:15 // Economie

Președintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, aduce învinuiri în adresa Executivului de încercarea de a exercita controlul politico-financiar asupra acestui proiect polonez, după ce în sedința de miercuri, 17 februarie, a decis trecerea în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polone.

Foto: abcnews.md

Slusari menționează că, sub aspectul transparenței, aceste modificări nu au fost coordonate cu asociațiile de profil agricol.

„În vara-toamna 2014, câtă bătaie a fost pentru ca acest proiect polonez să fie subordonat direct Agenței pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), dar nu Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, organul ierarhic superior pentru AIPA. Atunci eu eram dușmanul pentru conducerea PLDM, vorbind despre faptul că asemenea decizie nu este corectă din punct de vedere administrativ. Însă, Guvernul de atunci, inclusiv și actualul prim-ministru, au votat acest absurd. De ce s-a întâmplat acest lucru? Foarte simplu. Vlad Filat și Balan, care atunci erau împreună, intenționau să pună acest proiect sub control, însă nu aveau încredere în ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. În schimb, erau siguri ca șeful AIPA, Petru Maleru, va face totul dupa indicațiile lor. Proiectul a mers asa cum a mers”, explică Slusari.

Potrivit lui, până la 1 februarie 2016 niciun beneficiar nu a fost acceptat de Ministerul Finanțelor.

”Miercuri, fără nicio explicație în nota informativă, Unitatea de Implementare a proiectului respectiv a fost întoarsă în subordonarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ce s-a schimbat comparativ cu anul 2014? Filat este în pușcări. Dar dl. Balan, actualmente controleaza ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și mai mult nu are nevoie de AIPA în raporturi cu Unitatea de Implementare. Toate acțiunile pe parcursul ultimelor aproape 2 ani în jurul acestui Credit Polonez denotă clar o încercare de a exercita controlul politico-financiar asupra acestui proiect și eu în continuare nu sunt sigur ca nu vor fi favorizati anumiti agenți economici”, accentuiază președintele Uniunii „UniAgroProtect”

Totodată, Slusari menționează că a fost modificată componența Consiliului de supraveghere, unde au fost incluși doar reprezentanții autorităților statale, ceea ce este în contradicție cu Hotărârea Parlamentului din 30 iulie 2015, care prevede ca Guvernul în scopul asigurării transparenței este obligat să includă în consiliile de observatori, care gestionează programele/proiectele naționale și internaționale în domeniul agricol, pe reprezentanții asocițtiilor de profil agricol.

Realitate.md reamintește că Acordul de credit, semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Polone, prevede obținerea unui credit de asistență în suma ce nu depășește 100 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul agriculturii, procesării produselor alimentare, inclusiv infrastructurii aferente acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile