Logo Realitatea.md

Soția primarului general al Capitalei, salariată la holdingul media al lui Igor Dodon. Ion Ceban: Fotografiază copii... (DOC)

04 Iulie 2020, 15:03 // Actualitate

Tatiana Țaulean, soția primarului general al Capitalei, Ion Ceban, are un salariu lunar de circa 7.000 de lei de la compania „Exclusiv Media”, care aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță și care deține postul de televiziune NTV Moldova, TNT Exclusiv TV, ziarul „Argumentî i Faktî” și altele, care formează așa-numitul holding mediatic al președintelui Igor Dodon. Întrebat cu ce se ocupă, Ion Ceban a menționat că aceasta „fotografiază copii”.

foto: facebook.com/i.ceban.public

Potrivit declarației de avere depusă de primarul general al Capitalei, Ion Ceban, soția acestuia Tatiana (Țaulean, potrivit paginii de Facebook, în declarație datele sunt hașurate, n.r.), a avut în 2019 un venit de 36.484,85 lei, în calitate de salariu la compania PP Exclusiv Media SRL.

Declarația însă nu precizează pentru ce perioadă Tatiana Țaulean și-a primit salariu, or, 36.484,85 lei împărțite la 12 luni ale anului, reiese un salariu de circa 3.040 lei lunar.

Întrebat despre venitul soției sale de la Exclusiv Media în cadrul emisiunii „3 Milliona” moderată de jurnalista Maria Levcenco, Ion Ceban a menționat că aceasta primește un salariu de 7.000 de lei.

Întrebat ce face, acesta a spus: „diferite proiecte pentru copii, fotografii...”.

„Ea fotografiază copii. Eu cred că puteți să o rugați și ea o să vă arate cu plăcere. Chiar și acum seara are ceva. Acum asta e la modă, cu această lavandă”, a mai spus el, întrebat unde poate fi văzut rezultatul activității soției sale.

Cât ține de banii cu care trăiește lunar familia Ceban cu cei doi copii ai lor, Ion Ceban a spus că circa 14-15 mii de lei, precizând, totuși că „soția se ocupă de asta”.

Potrivit aceleași declarații, Ion Ceban a avut un salariu de 112.613,63 lei la Parlamentul Republicii Moldova, dar și 12.040 lei, în calitate de salariu dela Primăria Municipiului Chișinău, acesta fiind învestit în funcția de primar pe 3 noiembrie 2019.

Captură: declaratii.ani.md

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea deputatului socialist Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, iar ulterior de soția lui Furculiță, Ludmila. De asemenea, prima doamnă, Galina Dodon, este director financiar la Exclusiv Media.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Din ianuarie 2017 Exclusiv Media a lansat un nou proiect televizat, Exclusiv TV, care retransmite emisiunile THT din Federația Rusă.

Anterior, RISE Moldova a scris că Exclusiv Media apare în schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, prin firma Exclusiv Media. Milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut.

Foto: facebook.com/i.ceban.public

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile