Logo Realitatea.md

Soarta liceului Prometeu - pe seama unui concurs trucat

14 August 2019, 12:17 // Societate

Liceul „Prometeu-Prim” din Chișinău a rămas fără director după ce Aurelian Silvestru a fost demis de către Stepan Cioclea și Nicu Roman, fondatori ai instituției. După 28 de ani de activitate, Silvestru ar fi fost demis în urma unui conflic de interese între fondatorii liceului. Pe 13 august a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs public desfășurat pentru ocuparea fotoliului de director al instutuției, unde au fost intervievați trei candidați aleși în prealabil de comisia de consurs, notează Ziarul de Gardă.

Foto: zdg.md

Concursul a fost lipsit de transparență, mass-mediei și unor profesori ai liceului fiindu-le restricționat accesul. Mai mult decât atât, evenimentul nu s-a desfășurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde își are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Stepan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

Cei trei candidați pentru funcția de director al Liceului „Prometeu” au fost Tatiana Verdeș, Ion Popov și Daniela State.

Tatiana Verdeș este doctor conferențiar, deține grad didactic superior și este prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, dar și profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. Aceasta spune că pentru ea acest concurs a fost mai mult o provocare, decât „o dorință arzătoare”.

În timp ce discutam cu prima candidată, deși fusese anunțată o pauză de 15 minute, peste 7 minute, președintele comisiei a încuiat ușa și nu ne-a mai permis să asistăm la prezentarea celui de-al doilea candidat, Ion Popov, director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău. 

La final de prezentare, ne-am apropiat de candidat. Acesta ne-a spus că nu vrea să apară în mass-media, pentru că „nu e vorba de o funcție atât de înaltă”. Acesta a povestit că este director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” de doi ani și jumătate.

Întrebat de ce nu a rămas să facă în continuare schimbări în instituția în care activează, Popov a spus că „eu, în genere, sunt un jucător, câștig, nu câștig – intru în joc”. Candidatul spune că prioritatea lui este un învățământ de calitate și că își dorește ca Liceul „Prometeu” să devină un model pentru toate instituțiile din țară.

Zinaida Vîrlan, directoarea adjunctă pentru Educație la Liceului „Prometeu-Prim”, care a asistat la interviul cu cel de-al doilea candidat, ne-a povestit că Ion Popov s-a dovedit a fi departe de ceea ce reprezintă azi „Prometeu”.

Cea de-a treia candidată, Daniela State, profesoară la Liceul „Columna” din Chișinău, a încercat să plece neobservată și nu a dorit să vorbească, argumentând că, la moment, este angajată la o altă instituție privată și nu se poate expune, chiar dacă deja a participat la acest concurs public. 

Comisia de concurs a fost compusă din 5 membri. Președinte a fost Victor Zepca, care s-a prezentat ca fiind profesor conferențiar, însă pedagogii de la „Prometeu”, care au asistat la intervievarea candidaților, au negat acest lucru, spunând că, în realitate, Zepca este medic igienist și că a activat în cadrul Comisiei de Administrare a Liceului „Prometeu-Prim”, fiind total lipsit de inițiativă. 

Deși președintele comisiei insista ca acest concurs să se desfășoare cu respectarea strictă a prevederilor regulamentului, membrii comisiei nu s-au prezentat în fața publicului și nici nu au dorit să-și dezvăluie participarea la concurs. Deși nu a fost anunțat învingătorul concursului, Victor Zepca a dizolvat comisia, fără a-și argumenta decizia.

Potrivit ordinului fondatorilor, directorul și fondatorul Aurelian Silvestru a fost demis în ziua de 3 iulie de către asociații săi, Stepan Cioclea și Roman Nicu. Potrivit lui Roman Nicu, decizia a fost luată în urma Adunării Fondatorilor, despre care fostul director a fost anunțat, însă nu s-a prezentat.  

Întrebat de ce a fost demis dl Silvestru, nu a vrut să răspundă, pentru că nu ar cunoaște toate detaliile, dar ne-a asigurat că totul a fost absolut legal și a promis că pregătesc un comunicat de presă unde vor aduce explicații.

Pe de altă parte, Aurelian Silvestru i-a acționat în judecată pe asociații săi pentru demitere ilegală din funcție și pentru înregistrarea ilegală a noului statut al instituției la Agenția Servicii Publice. Ședința de judecată va avea loc mâine, 14 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Articolul integral poate fi citit AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3794 0.5573%
USD USD 17.5085 0.0114%
RUB RUB 0.2739 0.7726%
RON RON 4.0574 0.6025%
UAH UAH 0.7325 0.2326%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile