Logo Realitatea.md

Soarta pieței de pe str. Bogdan Voievod! Autoritățile caută o soluție pentru a nu lăsa comercianții în drum

18 Decembrie 2017, 10:03 // Societate

Problema închiderii pieței de pe strada Bogdan Voievod din sectorul Rîșcani al capitalei a fost discutată azi, la ședința Primăriei capitalei. Primarul interimar Silvia Radu a dispus ca șeful Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, Marcel Zambițchi, și pretorul sectorului Rîșcani, Nicolae Balaur, să mergă la fața locului și să găsească o soluție pentru ca vânzătorii să nu rămână în stradă. 

Foto simbol

Potrivit lui Marcel Zambițchi, problema acestei piețe este că e amplastă pe un teren privat, iar acum proprietarul terenului intenționeză să-l valorifice în alt mod. Potrivit funcționarului, problema există și la alte piețe din capitală, or, cu excepția Pieței Centrale, toate celelalte sunt piețe private. 

Șeful Direcției comerț susține că pentru a rezolva problema piețelor din oraș e necesar să fie realizat un studiu, care să arate numărul de piețe de care are nevoie capitala, cum pot fi acestea modernizate și mutate din centrul orașului, la periferii.

Un concurs pentru organizarea acesti studiu se încearcă a fi organizat deja trei ani la rând, însă nicio companie nu participă. În opinia lui Zambițchi, agenții economici autohtoni nu vor să se apuce de acest studiu, pentru că nu a mai fost realizat anterior ceva asemănător, iar cei de peste hotare nu participă din motiv că suma de 500 de mii de lei, alocată de municipalitate, este prea mică. 

„Din 2015 au trecut deja trei ani și nu s-a rezolvat nimic. Problema pieței de la Rîșcani trebuie rezolvată acum. Să vă întâlniți cu cei de la pretura Rîșcani și să decideți unde pot fi reamplasați acești oameni. Noi nu putem să le explicăm oamenilor că nu am făcut acest studiu timp de trei ani”, a declarat Silvia Radu.

Edilul interimar l-a îndemnat pe șeful direcției Comerț să schimbe condițiile de participare la concurs pentru a le face mai atractive pentru agenții economici și ca acest studiu să fie realizate în prima jumătate a anului 2018.

În Chișinău activează 39 de piețe, care oferă circa 14 mii de locuri de comerț. Dintre acestea sunt 17 piețe mixte; șase nealimentare; opt de flori, cinci de automobile și piese de schimb; o piață de animale și păsări; una de construcții și una de second hand. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile